"Ugotovili smo, da je ta bolezen zelo pereč problem, ki naj bi v prihodnosti prizadel vedno več ljudi zaradi staranja prebivalstva in nezdravega načina življenja. Ker je preventiva pri atrijski fibrilaciji bistveno cenejša od zdravljenja slednje oziroma njenih posledic, smo pripravili projekt Ujemi svoj ritem. Z njim želimo povečati splošno informiranost o atrijski fibrilaciji in njenih posledicah, da bomo lahko živeli zadovoljno in zdravo v srednjih ter poznih letih," je namen novega projekta pojasnil predsednik Društva za srce primarij Matija Cevc, dr. med.

Prepričali laično in strokovno javnost

V sklopu svetovne pobude Ena misija, en milijon, katere cilj je z milijonom evrov podpreti programe osveščanja o možganski kapi in tako preprečiti milijon kapi, je Svetovna zveza za srce projekt Ujemi svoj ritem nagradila z mednarodno nagrado. Društvo je bilo za kakovostno pripravljen projekt nagrajeno tudi s 50.000 evri, ki jih bodo namenili za izvajanje projekta.

Na Društvu za srce so navdušeni nad prejetim priznanjem, saj so s svojim preventivnim projektom Ujemi svoj ritem prepričali tako splošno kot tudi strokovno javnost. Cevc je pojasnil, da so s projektom želeli zaobjeti vso populacijo, od najmlajših, ki z atrijsko fibrilacijo navadno nimajo težav, do najstarejših, pri katerih se bolezen pojavlja najbolj pogosto. Z akcijo ne želijo osveščati le tistih, ki atrijsko fibrilacijo imajo, temveč tudi in predvsem tiste, ki bolezen mogoče imajo, a tega ne vedo, in tiste, ki atrijske fibrilacije nimajo, a bi se jim v poznejših letih lahko razvila.

Resno tveganje za nastanek krvnih strdkov

Po mnenju staroste Društva za srce primarija Borisa Cibica, dr. med., je bila atrijska fibrilacija dolgo časa bolezen, ki ji ni bilo namenjene dovolj pozornosti. "Bila je kot neke vrste desetnica," se je pošalil Cibic in pristavil, da ga veseli vedno večja pozornost, ki se namenja preprečevanju te bolezni. Prepričan je namreč, da proti atrijski fibrilaciji nismo nemočni, saj po njegovem mnenju velik delež te bolezni lahko preprečijo preventivni ukrepi.

"Atrijska fibrilacija zmanjšuje kakovost posameznikovega življenja," je povedal prof. dr. Aleš Blinc, dr. med. Pogosti simptomi so vrtoglavica, bolečine v prsnem košu in zasoplost. Omenjeni simptomi se pri nekaterih bolnikih pojavljajo zelo redko ali nikoli. Ker atrijska fibrilacija lahko povzroči nastanek možganske kapi zaradi zastajanja krvi, je zato toliko bolj pomembno, da se kljub neizrazitim simptomom odkrije čim prej in primerno zdravi. "Možganska kap je zelo huda bolezen in njeno zdravljenje je izredno drago," je pojasnil Blinc. Ob tem, da je preprečevanje atrijske fibrilacije in s tem tudi možganske kapi bistveno cenejše od samega zdravljenja, pa velja upoštevati še dejstvo, da je možganska kap bolezen, ki je v prvem letu po dogodku ne preživi kar polovica bolnikov. Ravno zato je preventiva na tem področju toliko bolj pomembna.

Atrijska fibrilacija je nepredvidljiva

Vendar strah pred možgansko kapjo ni edino breme atrijske fibrilacije. Ta bolezen namreč nekatere bolnike naredi depresivne, celo zelo jezne, ker so prikrajšani za normalno življenje in jih izraziti simptomi lahko ovirajo pri vsakodnevnih opravilih. Ker je bolezen nepredvidljiva, si bolniki ne upajo potovati, izogibajo se osebnih stikov, pogosti obiski zdravnikov pa prekinjajo običajno rutino in obremenjujejo tako bolnika kot njegovo družino.

Da bi preprečili razvoj te bolezni, je zato nujen zdrav način življenja, zdrava prehrana in primera fizična aktivnost, je dejal Blinc. Pri tem je opozoril, da posamezniki ne smejo pretiravati s telesno aktivnostjo, saj ima zelo intenzivna vadba lahko škodljiv učinek na zdravje srca. Čeprav je srž programa Ujemi svoj ritem preventiva, pa je Blinc pojasnil, da za ljudi, ki atrijsko fibrilacijo že imajo, še ni nič izgubljeno. Obstajajo namreč dobra zdravila, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov in tako zmanjšujejo možnost, da bi bolnike poleg fibrilacije prizadel kakšen hujši zaplet, kot je denimo možganska kap. Srčni ritem se da normalizirati z električnim šokom, s tako imenovano kardioverzijo, na voljo pa so tudi zdravila, ki uravnavajo hitrost srčnega utripa, katerih pozitivna stran je tudi to, da običajno ublažijo simptome, kot je vrtoglavica.