Minister je pojasnil, da je bila po prvem zbiranju podatkov ocena škode v Sloveniji 321.594 evrov, a po preučitvi vlog je znesek škode na podlagi kriterijev komisije 192.675,28 evra, pri čemer je bilo največ škode pri opustitvi spravila solate, in sicer za 176.739 evrov.

Poleg tega Slovenija uveljavlja tudi škodo zaradi opustitve spravila paradižnika, kjer je bila ta po ministrovih besedah minimalna - okoli 537 evrov, kumar - 10.324 evrov in sladke paprike - 2997 evrov. Skupaj torej škoda zaradi opustitve spravila znaša okoli 190.600 evrov.

Druga vrsta ukrepov, zaradi katerih bo Slovenija uveljavljala škodo, pa je umik s trga. Zaradi umika s trga je bila po ministrovih besedah prijavljena samo škoda pri kumarah, in sicer 2076 evrov.

Minister je poudaril, da je za končne sklepe prehitro, a da po neformalnih informacijah zahtevki držav članic verjetno ne bodo dosegli razpoložljive vsote. Sredstva za povračilo škode bodo po njegovih besedah izplačana najpozneje 15. oktobra.

V pomoč evropskim proizvajalcem zelenjave zaradi škode po izbruhu okužbe z bakterijo E. coli je na voljo 210 milijonov evrov, in sicer za povračilo škodo za kumare, paradižnik, solato, bučke in sladke paprike, ki jih ni bilo mogoče prodati zaradi E. coli.