Eden od šestih družinskih zdravnikov meni, da je sprejemljivo imeti spolno odnos s svojimi pacienti, kaže raziskava. Okoli 48 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so spolni odnosi sprejemljivi v primeru, ko se pacient odloči za menjavo družinskega zdravnika.

V Veliki Britaniji obstojijo zelo stroga pravila, ki zdravnikom preprečujejo izkoriščanje posameznikov v njihovi oskrbi, izsledki raziskave pa kažejo, da si zdravniki želijo ohlapnejših pravil.

Raziskava revije Pulse je bila opravljena na 282 zdravnikih in poleg omenjenega nakazuje, da se pravila tamkajšnje zdravniške zbornice ne skladajo z obnašanjem v praksi. Na vprašanje o tem, ali bi podpirali zdravnikov odnos s pacientom dokler ta ne bi menjal zdravnika, jih je le 28 odstotkov odgovorilo, da ne, medtem ko jih je skoraj polovica povedala, da bi.

Velika večina družinskih zdravnikov meni, da zdravnik ne bi smel izvajati spolnih odnosov v svojimi pacienti, da pa lahko, je odgovorilo 16 odstotkov vprašanih. Dva odstotka zdravnikov je priznalo, da so že izvajali spolne odnose z vsaj enim od svojih pacientov.

Pravila med drugim tudi zapovedujejo, da zdravniki ne smejo imeti spolnih odnosov niti s svojimi nekdanjimi pacienti. Dovoljujejo jih le v primeru, ko so nastali na podlagi "družabnih stikov“.

Pravila omejujejo pravico do sreče

Tony Grewal, družinski zdravnik iz Londona, brani pravico zdravnikov do vzpostavitve intimnega odnosa z nekdanjimi pacienti. "Absolutna prepoved spolnih odnosov s sedanjimi ali nekdanjimi pacienti je nepravična omejitev tako zdravniških kot pacientovih pravic do sreče.“

Dodal je, da so potrebna nova pravila, ki bodo hkrati ohranjala omejitve stikov z ranljivimi skupinami, a tistim, ki si tega želijo, omogočila začetek razmerja.“ Leta 2009 je zdravniško licenco zaradi kršenja omenjenih pravil izgubilo petnajst britanskih zdravnikov, daleč največ v primerjavi z izgubo licence zaradi ostalih kršitev.