Res je, da si je bogati Richard Gere v filmu Čedno dekle za partnerico izbral pocestniško Julio Roberts, ki je prihajala iz drugega družbenega in ekonomičnega okolja, podobna zgodba se je odvila tudi v knjigi in filmu Pygmalion oz. My fair lady. A vse to je le fikcija. V resničnosti je ta scenarij bolj malo mogoč.

Značajske lastnosti in skupni interesi igrajo pomembno vlogo pri iskanju partnerja, so pa strokovnjaki prepričani, da se nasprotja sploh ne privlačijo. "Posamezniki pred vstopom na tržišče zmenkov ocenijo lastno vrednost in nato partnerje izbirajo na osnovi družbene privlačnosti, ki je enakopravna njihovi. Najbolj presenetljiva ugotovitev je bila, da si neprivlačni ljudje izbirajo dokaj neprivlačne partnerje,“ so zapisali v študiji.

Raziskovalci so čez nekaj časa raziskavo ponovili, v njej pa je sodeloval kakšen milijon ljudi. Prišli so do podobnega zaključka – ko pride do zmenkov, se potencialni partnerji držijo nekoga, ki je isti ligi.

Še ena nedavna študija v ZDA je pokazala podobne rezultate, a so samski moški in ženske rade volje poudarjali, da jih sicer privlači nekdo, ki bi bil njihovo pravo nasprotje. Na stotine uporabnikov spletne strani za zmenke so vprašali, ali iščejo nekoga, ki jih dopolnjuje, ali nekoga, ki jim je podoben.

Izkazalo se je, da večina išče nekoga s podobnimi značajskimi lastnostmi, vendarle pa je 87,5 odstotka vprašanih zatrdilo, da bi radi našli nekoga, ki je njihovo pravo nasprotje. Raziskovalci predvidevajo, da večina pač še vedno sprejema romantičnost trditve, da se nasprotja privlačijo, pa čeprav se tega v resničnem življenju sploh ne držijo.