Minister je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani obljubil povečan obseg vzorčenja in dela inšpektorjev v prihodnjih tednih, tudi ob koncih tedna, laboratorijem pa so naložili, da prve izvide analiz odvzetih vzorcev zagotovijo v roku 48 ur. Posebno pozornost bodo posvečali tudi preverjanju pravilnosti deklaracij na živilih, saj te omogočajo potrošniku možnost odločanja pri nakupu živil. Poleg tega so od nosilcev dejavnosti zahtevali, da začasno v okviru svojih kontrol preverjajo tudi možno kontaminacijo z omenjeno nevarno bakterijo.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je dodal, da v Sloveniji nimamo kakšnega posebnega izrednega položaja, a pozorno spremljamo, kaj se dogaja v drugih državah v Evropi in kaj strokovne organizacije ugotavljajo v zvezi s pojavom te nove oblike bakterije E.coli.

E.coli je po njegovih pojasnilih zelo razširjena v svetu, obstajajo različne vrste, med katerimi so tudi takšne, ki povzročajo različne bolezni. Nekatere povzročajo zelo težke bolezni, med njimi je tudi zdaj v severni Nemčiji ugotovljena nova vrsta, pri čemer je v ospredju krvava driska. Slednjo spremljajo tudi krčevite bolečine in povišana telesna temperatura, prihaja pa tudi do zapleta, v okviru katerega potem lahko pride tudi do odpovedi ledvic.

Tudi v Sloveniji je vsako leto kakšen tak težek primer. "Skupaj bi lahko rekli, da so bolezni, ki jih povzroča E.coli v Sloveniji, tretje po pogostosti glede povzročiteljev črevesnih nalezljivih bolezni, in sicer za boleznimi, ki jih povzročajo bakterije kampilobakter in salmonele," je razložil Eržen in dodal, da ni nič neobičajnega, da bakterije pri prehajanju med različnimi gostitelji spreminjajo svoje osnovne lastnosti.

Eržen je ob tem opozoril, da imamo vsak dan v našem okolju možnost okužbe s temi ali podobnimi bakterijami in drugimi mikroorganizmi. Zato je zelo pomembno, da se pri pripravljanju živil za lastno uporabo držimo osnovnih higienskih pravil, da ne bi prišlo do morebitne okužbe. Odgovornost države pa je, da poskrbi za nadzor nad vsemi tistimi, ki pripravljajo hrano za druge.

"Pri tem je potrebno opozoriti, da čim bolj je hrana pripravljena v nekih industrijskih obratih, tem večja možnost je, da je tekom priprave prišlo do kakšnega onesnaženja, ki se v končni fazi lahko pokaže tudi kot okužba," je še povedal Eržen. Četudi je denimo solata že oprana in pripravljena za uživanje, to še ne pomeni, da se jo po nakupu doma kar zaužije, ampak jo je potrebno posebej oprati pod tekočo vodo. S tovrstnim doslednim spoštovanjem higienskih ukrepov se lahko izognemo tej in drugim bakterijam.

Glavna kmetijska inšpektorica Saša Dragar Milanovič je pojasnila, da se preventivno izvaja poostren uradni nadzor zelenjave, sproti pa obveščajo tako nosilce dejavnosti kot javnost. V tem tednu so opravili več kot 50 preventivnih inšpekcijskih pregledov v vseh trgovskih verigah, pri veletrgovcih in na tržnicah.

Pri tem odvzemajo tudi vzorce. Rezultate so dobili že za 26 vzorcev zelenjave, kot so kumare, paradižnik, paprike in bučke. V nobenem niso ugotovili omenjene toksične bakterije. Čakajo pa na izvide analiz še za štiri vzorce. Vzorčena je bila zelenjava slovenskega, makedonskega, italijanskega, avstrijskega, madžarskega in nizozemskega porekla. Zelenjavo vzorčijo tudi sami nosilci dejavnosti in tudi njihovi izvidi so bili negativni.

Zaradi novih informacij iz Nemčije, da ni neposredne povezave med obolelimi in vzorčenimi kumarami, je inšpektorat že v četrtek zaprosil Trgovinsko zbornico Slovenije, da svoje člane in tudi nečlane pozove k posredovanju podatkov, katera slovenska podjetja poslujejo s katerimi nemškimi podjetji. Nosilce živilske dejavnosti obveščajo tudi o pravilnem ravnanju z živili.

Glede na v sredo popoldne prejeto informacijo, da so avstrijske veterinarske oblasti odkrile enterohemoragični sev E.coli v jelenovi salami italijanskega proizvajalca, so slovenske veterinarske oblasti preventivno uvedle poostren nadzor in vzorčenje živil, ki so bolj nevarna za prenos omenjene bakterije. Gre predvsem za termično neobdelana živila iz govejega in divjačinskega mesa. Kot je pojasnila generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, pri opravljenih 23 poostrenih nadzorih niso odkrili ne sporne salame ne kakršnega koli izdelka spornega proizvajalca iz Italije. Prvi izvidi analiz vzorcev bodo znani v soboto.

Glavna inšpektorica zdravstvenega inšpektorata Dunja Sever je medtem pojasnila, da so pristojni za obrate javne prehrane, kar zajema tudi najbolj občutljiv del prebivalstva, torej otroke in starejše ter bolnike. Te prek različnih poti sproti informirajo o ukrepih za preprečevanje okužbe s tovrstnimi bakterijami.

Tatjana Frelih z inštituta za varovanje zdravja pa je povedala, da so o tem primeru že obvestili mrežo epidemiologov in mikrobiologov ter jim dali navodila za laboratorijsko diagnostiko. Navodila so že poslali tudi zdravnikom, kako ravnati v primeru sprejema pacienta s krvavo drisko. Državljanom svetujejo dosledno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pranje pribora, ustrezno termično obdelavo živil, kot je zlasti surovo meso, preprečevanje posrednega stika med surovimi in že pripravljenimi živili ter ustrezno pranje zelenjave. Posebnost zdaj izpostavljene bakterije je namreč njena dolga obstojnost na površini in da je za okužbo potrebno zelo majhno število bakterij.