Program je odziv na podatke o naraščanju števila rakavih obolenj kože v Sloveniji. "Pojavnost kožnega raka je močno povezana z izpostavljanjem soncu in s pogostnostjo sončnih opeklin. Postopoma želimo preoblikovati odnos ljudi do sonca in v čim širšem krogu populacije doseči dosledno upoštevanje in izvajanje samozaščitnih ukrepov pred škodljivimi učinki sonca. Na ta način lahko dolgoročno prispevamo k zajezitvi naraščanja kožnega raka in melanoma v Sloveniji," je poudarila vodja programa Simona Uršič.

Program se bo v vrtcih intenzivno izvajal tri do štiri tedne, v tem času pa se bodo otroci skozi usmerjene dejavnosti in med igro naučili varovati pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov. Z informacijami o zaščiti bodo vzgojiteljice seznanile tudi njihove starše. V osnovnih šolah pa so v program vključeni četrtošolci in petošolci v okviru šole v naravi, so še zapisali.

Opozorili so še, da bi se, za zaščito zdravja in preprečevanje kožnega raka, ljudje morali odpovedati sončenju med 10. in 16. uro ter solariju, dojenčkov in majhnih otrok pa se soncu sploh ne bi smelo izpostavljati. Pri plavanju in vodnih športih bi se morali zaščititi z ustrezno obleko in vodoodpornimi kemičnimi varovalnimi pripravki.

Program je uvrščen med redne naloge javnega zdravja vseh zavodov za zdravstveno varstvo. Koordinator in strokovni nosilec programa je Zavod za zdravstveno varstvo Celje, njegovi podporniki pa Združenje slovenskih dermatovenerologov, Društvo za boj proti raku Celje, Skupnost vrtcev Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku.