Osnovanje omenjenega centra je le ena od tematik, ki se jih sicer lotevajo na dvodnevni mednarodni konferenci Triple I o problematiki razpoloženjskih motenj in samomorilnega vedenja. Konferenco organizirata Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit) in že omenjeni inštitut, oba pod okriljem Univerze na Primorskem (UP).

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnil Marušič, s konferenco nadaljujejo delo pokojnega Andreja Marušiča, v Kopru pa so uspeli zbrati nekaj najboljših strokovnjakov na področju suicidologije na svetu.

Na Famnitu se sicer zavzemajo za drugačen pristop do študija psihologije, ki upošteva tudi naravoslovna dognanja. Tako bodo s študijskim letom 2011/12 uvedli študijski program biopsihologije, ki po Marušičevem prepričanju bolje opremlja bodoče psihologe za njihovo strokovno delo.

Zaradi posebnosti vsake populacije je toliko pomembnejše pridobiti natančne podatke tudi o slovenskem prebivalstvu, namesto da se zgolj "uvaža" podatke iz tujine, je pomen omenjenega suicidološkega centra izpostavil Diego De Leo iz avstralske univerze Griffith. Obetajo si, da bo center poleg tega pritegnil tako domače kot tuje raziskovalce.

Kees Van Heeringen z univerze v Gentu pa je opozoril na resnost obravnavane problematike, saj je na svetu vsako leto kar milijon samomorov, ocenjujejo pa, da je poskusov samomorov še 10- do 20-krat več.

Van Heeringen je poudaril tudi nujnost uporabe inovativnih pristopov, ki upoštevajo tako vpliv okolja kot genov. Tako je za primer pomena genov navedel, da je stopnja samomorilnosti pri posvojenih otrocih podobna stopnji samomorilnosti v njihovi biološki družini, čeprav so živeli v drugem okolju. Na pomen interdisciplinarnega pristopa pri obravnavi duševnega zdravja je opozorila tudi sekretarka direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Nada Čobal.