Ena čokolada ne povzroči bolezni

Anja namreč opaža, da njeni vrstniki o sladkorni bolezni vedo izjemno malo. Zelo malo jih na primer ve, da sladkarije ne povzročajo sladkorne bolezni tipa 1, obstajajo pa tudi taki, ki so prepričani, da bodo zboleli že zaradi ene čokolade. Med pogostejšimi zmotami, ki krožijo med mladimi, je tudi ta, da je sladkorna bolezen nalezljiva, kar je po mnenju sogovornice eden od razlogov, zakaj ne pozna nobenega sladkornega bolnika. "Občutek imam, da imajo mladi do sladkorne bolezni drugačen odnos kot do drugih kroničnih bolezni, na primer astme in alergij, saj je sladkorna bolezen bolj neznana."

Mladi o svoji bolezni neradi govorijo

Ker se osebne izkušnje in občutki bolj vtisnejo v spomin kot gole besede, napisane z dolgočasnim znanstvenim jezikom, si je Anja močno prizadevala, da bi na prireditvi spregovoril tudi kateri od mladih bolnikov. Vendar pri iskanju govornika ni bila uspešna. "Na naši šoli so se bolniki o svoji bolezni zaupali samo profesorjem, ki pa ne izdajajo osebnih podatkov. Povejo sicer, da imamo na šoli sladkornega bolnika, ne povedo pa, kdo je to. Sama pa tudi ne bi rada vrtala v ljudi," pove. In zakaj molčijo o svoji bolezni? "Ker se bojijo odziva okolice. Strah jih je, da bodo vrstniki spremenili svojo predstavo o njih."

Neprestana skrb za raven sladkorja

Na vprašanje, zakaj je tema njene prireditve, ki jo bo organizirala v sklopu šolskega projekta, prav sladkorna bolezen, Anja nima pravega odgovora. Z boleznijo se je podrobneje seznanila že v 8. razredu osnovne šole, ko se je prvič udeležila mladinskega tekmovanja Kaj veš o sladkorni bolezni, ki ga vsako leto organizira Zveza društev diabetikov Slovenije. Najprej ga je jemala le kot priložnost, kako na enostaven način priti do priznanja, z večanjem znanja pa se je začela zavedati, da je bolezen ogromen zdravstveni problem in da bolniku predstavlja veliko breme. Čeprav ima tudi sama kronično bolezen, je prepričana, da diabetike bolezen bolj omejuje v vsakdanjem življenju: "Imam težave s ščitnico in s tem sem se pač morala naučiti živeti. Tako moram vsako jutro vzeti tablete, zelo pomembno je tudi, da jih ne pozabim vzeti s sabo na izlet ali potovanje." Toda sladkorni bolniki so po njenem mnenju na slabšem, saj "morajo imeti krvni sladkor ves čas pod nadzorom, neprestano si ga morajo meriti, prav tako morajo biti pripravljeni na hipoglikemijo". Nizek krvni sladkor je eden od razlogov, zakaj bi morali biti o bolezni bolje poučeni vsi, ne samo mladi - da bi znali pomagati bolniku v stiski.

Najstnice jedo boljzdravo zaradi ohranjanja postave

Poleg ozaveščanja o vzrokih in znakih bolezni bodo obiskovalci prireditve veliko izvedeli tudi o pomenu zdravega načina prehranjevanja. Mladi se sicer zavedajo, da imajo sladke pijače, kot je kokakola, veliko škodljivega sladkorja, a kljub temu radi posegajo po njih. "Kadar jemo zunaj, si raje kupimo hamburger v McDonaldsu, kot da bi šli v restavracijo na kosilo," priznava Anja in doda, da dekleta v restavracijah s hitro prehrano sicer raje naročajo solato, a ne zaradi skrbi za zdravje, temveč da ohranjajo vitko postavo. Ob tem poudari vlogo šole in staršev pri prenašanju pozitivnih vzorcev obnašanja. "Na naši šoli se kar trudijo, da bi zdravo kuhali, je pa res, da kadar je za malico fižolova juha, ostaja na krožniku veliko več hrane, kot če je na primer zrezek s krompirjem." Izredno pomemben je tudi zgled staršev; če ti doma pripravljajo zdravo hrano, se tudi otroci sami bolj zdravo prehranjujejo. In kako bi lahko po Anjinem predlogu znanje o boleznih bolj približali mladim? Informacije je nedvomno treba predstaviti na bolj inovativen in zabaven način, odgovarja. Če kdo o snovi bere iz knjige ali predava, ga mladi sploh ne poslušajo in sčasoma začnejo klepetati ali pa zaspijo, pojasni. Zato je organizirala prireditev, na kateri bo zanimanje mladih skušala vzbuditi s pomočjo igre, športa in druženja.