De Leonni Stanonikova je na današnji novinarski konferenci napovedala, da namerava spremeniti organizacijo vodenja projekta, delno spremeniti prioritete projekta, povečati angažiranost deležnikov, spremenila se bo tudi filozofija vpeljave rešitev, izboljšati namerava tudi komuniciranje z javnostmi. Prioritetni projekti znotraj eZdravja so po njenih besedah vpeljava eRecepta, teleradiologije in eNaročanje. Ostale projekte, kot so eLaboratorij, ePolicija-urgenca, eLab, sodelovanje več izvajalcev v postopku zdravljenja kroničnih bolnikov ali eOskrba, eTransfuzija, TeleStroke, TelePsihiatrija, telemedicinska oskrba na domu vključno z biosenzoričnim monitoringom pa bodo dodajali postopno.

V mesecu oz. dveh bo de Leonni Stanonikova postavila novo ekipo za vodenja projekta in boljše vodje projektov. Sicer pa se bo spremenila tudi sama vpeljava projektov. Namesto da bi projekt vpeljali naenkrat za celo državo, ga namerava tako, da bodo najprej izbrali določenega izvajalca zdravstvenih storitev, pri katerem bodo razvijali sistem. Ko bo ta sistem polno razvit, ga bodo vpeljali še na nacionalno raven. Po besedah ministra za zdravje Dorjana Marušiča bodo pilotne projekte vpeljave izvajali v referenčnih ambulantah. Tako bodo aplikacije eZdravja lahko najprej uporabljali le zdravniki in medicinske sestre, šele kasneje bo na voljo tudi uporabnikom zdravstvenih storitev.

Po besedah de Leonni Stanonikove je za letošnje leto v proračunu za projekt eZdravje namenjenih osem milijonov evrov, pri čemer nameravajo z rebalansom zmanjšati sredstva na 2,3 milijona evrov, ostalo pa prenesti za prihodnje leto. Zaradi zamujanja pri izvedbi projekta pa bi lahko letos izgubili pet milijonov evrov, ki so za ta projekt zagotovljena iz evropskih sredstev, je dejala. Na to temo bo v torek potekal tudi sestanek na službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Sicer pa je ministrstvo zaradi zamujanja pri tem projektu pred letom in pol zgubilo že 4,7 milijona evrov iz evropskega socialnega sklada, namenjenih za ta projekt. Tako ostaja proračun za ta projekt 27,3 milijona evrov, 3,3 milijona je bilo že porabljenih.

Kot še pojasnjuje nova vodja eZdravja, sedaj sestavljajo dokumentacijo za prioritetne projekte, v nadaljevanju pa bodo objavili javne razpise za projekte.