Organizatorji akcije, Slovenska Karitas, Zavod Med.Over.Net in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu vabijo k različnim oblikam solidarnosti v sklopu akcije, od osebne 40-dnevne odpovedi alkoholu do spodbude doma, da ne postrežemo alkoholnih pijač.

Jerebic je poudaril, da so letos akcijo nadgradili s tremi duhovnimi srečanji, in sicer s srečanjem družin, ki se srečujejo z alkoholom, ki bo potekalo to soboto na Brezjah, s solidarnim pohodom na Sveta Goro 3. aprila ter z zaključkom akcije na Ptujski gori, 8. maja. Ob tem pa bodo z akcijo stopili tudi v osnovne in srednje šole, kjer bodo, kot pravi Jerebic, učenci povabljeni k natečaju za najboljšo fotografijo z naslovom Za več pravega veselja brez alkohola.

Barbara Krašovec s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je povedala, da so v zadnjih dveh letih zabeležili zmanjšanje števila smrtnih žrtev in poškodovanih v nesrečah, ki si bile povezane z alkoholom. Družba po njenih besedah počasi dojema, da alkohol in prometna varnost ne sodita skupaj. Prizadevanja sveta potekajo skozi celo leto, v času akcije pa želijo še dodatno opozoriti na problematiko alkohola v prometu. V akciji sodelujejo z organizacijo lokalnih prireditev na temo alkohola, z opozarjanjem mladih na prometnih delavnicah v srednjih šolah ter z razdeljevanjem preventivnega gradiva.

Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net je pojasnila, da so na spletni strani www.brezalkohola.si zbrane informacije, kjer lahko ljudje, ki se srečujejo z alkoholom, poiščejo pomoč. Na njej pa je tudi merilec alkohola, s katerim si vsak lahko izmeri, kakšna količina alkohola ima že posledice za zdravje. Po njenih besedah na tej spletni strani lahko zainteresirani najdejo tudi forum, kjer zdravnik odgovarja in pomaga vsem, ki so kakorkoli povezani z alkoholom.

Verovškova je ob sklepu vse povabila, da s klikom na zvonček, ki se nahaja na tej spletni strani, izrazijo svojo podporo akciji in aktivno udeležbo pri 40-dnevni odpovedi od alkohola.

Maša Serec je v imenu katedre za družinsko medicino medicinske fakultete predstavila projekt Sporočilo v steklenici. Z njim želijo zmanjšati rabo alkohola ter ozaveščati ljudi o temah o alkoholu. V sklopu tega projekta so izdali informativno zloženko, brošuro za samopomoč ter zgibanko na temo prekomernega pitja alkohola.

Pri predstavitvi akcije sta sodelovala tudi ambasadorja Zavoda Varna pot Marjana in Lojze Kračun, ki sta izgubila otroka v prometni nesreči. Opozorila sta na to, naj ljudje ne bežijo od lastne odgovornosti in naj se zavedajo katastrofalnih posledic vinjenosti za volanom.