Jejte zmerno

Strokovnjaki priznane institucije American Cancer Society (ACS), Ameriškega združenja proti raku, poudarjajo, da je tveganje za raka dojk pri ženskah, ki so se od svojega 18. leta zredile za od 10 do 15 kilogramov, kar 40 odstotkov višje kot pri tistih, katerih teža se je povečala za največ 2,5 kilograma. In to ne glede na to, ali so bile na pragu polnoletnosti vitke ali ne. Debelost je povezana s povečano koncentracijo dveh hormonov: inzulina in estrogena, oba pa povečujeta tveganje za pojav raka na dojki. Spodbudno pa je dejstvo, da lahko že pet- do desetodstotno zmanjšanje telesne teže pomeni veliko nižje tveganje za pojav rakavih obolenj.

Uživanje sadja in zelenjave učinkovito pripomore k manjši obolevnosti za rakom (dojk). Singapurska študija je potrdila, da ženske, ki vsak dan jedo dovolj sadja/zelenjave, redkeje obolevajo za mamarnimi tumorji. Pri tem ključno vlogo igra zelenjava, zlasti križnice, med katere sodijo cvetača, brokoli, navadno in kitajsko zelje ter ohrovt (navadni in brstični).

Omejite pitje alkohola

Zmerno pitje vina organizmu sicer koristi, vendar maligani spodbujajo maligne spremembe v celicah, zlasti v primeru raka na dojki. Verjetno zato, ker povečuje vsebnost spolnega hormona estrogena v krvi. Vsak kozarček alkohola šteje, zato je pitje alkoholnih pijač priporočljivo omejiti na eno enoto dnevno.

Rezultati najnovejše kanadske študije so pokazali, da ustrezna preskrba organizma z vitaminom D učinkovito zmanjša nevarnost za pojav raka na dojki. Pri 6000 ženskah, ki so v raziskavi vsak dan zaužile priporočen optimalen odmerek vitamina D, je bilo tveganje za pojav raka na dojki 24 odstotkov nižje kot pri drugih, ki jim je te vitaminske snovi primanjkovalo. Čeprav znanost o vlogi vitamina D v preprečevanju raka na dojki še ni rekla zadnje besede, izsledki številnih znanstvenih raziskav pričajo, da sodi med učinkovita sredstva v boju proti mamarnim tumorjem. Učinkovitost jemanja ostalih vitaminov, kalcija in selena v preventivne namene pa znanstveniki še poglobljeno proučujejo.

Telesna vadba zmanjšuje tveganje

Predstavnice nežnejšega spola, podvržene hormonski terapiji, so bolj izpostavljene tveganju za pojav raka na dojki. Študije blago povečanje tveganja pripisujejo tudi kontracepcijskim tabletkam (dokler jih ženska jemlje). Deset let po prenehanju jemanja je tveganje enako kot pri tistih, ki niso nikoli uporabljale hormonske kontracepcije. Ameriška onkologinja dr. Marisa Weiss, ustanoviteljica organizacije Breastcancer, poudarja, da danes še ne vemo natančno, kako več desetletna neprekinjena uporaba hormonske kontracepcije vpliva na ženski organizem. Morda so tudi tabletke z nizko koncentracijo hormonov vzrok povečanega tveganja oziroma negativnih posledic. Dokazano pa je, da hormonska kontracepcija znižuje tveganje za pojav raka na jajčnikih.

Sodi med najbolj preprosta in učinkovita sredstva v boju proti raku (na dojkah). Redna vsakodnevna, vsaj polurna aerobna telesna dejavnost spodbuja topljenje odvečnih kilogramov in učinkovito znižuje koncentracijo hormona inzulina in estrogena v krvi. Če se do zdaj niste dovolj gibali, se začnite čim prej - nikoli ni prepozno. Kanadska raziskava pri zasedenih ženskah v menopavzi, ki so se začele redno gibati in so dosegle tri ure aerobne gibalne dejavnosti na teden, je potrdila zazanavno zmanjšanje vsebnosti inzulina in estrogena v krvi ter posledično znižanje stopnje tveganja za pojav raka na dojki.

Izsledki šestih znanstvenih raziskav na 12.000 bolnicah z rakom na dojki je pokazala, da lahko redna, trajna telesna dejavnost zniža možnost za povrnitev raka na dojki za 24 odstotkov, smrtnost zaradi mamarnih malignomov za 34 odstotkov in celokupno smrtnost zaradi raka za 41 odstotkov.

Zahvaljujoč presejanju in mamografiji je preprečevanje in zdravljenje raka dojke veliko učinkovitejše in uspešnejše. Leta 2009 je obsežna raziskava pokazala, da je najvišja umrljivost zaradi raka na dojkah prisotna med ženskami, ki niso bile deležne rednega presejanja in mamografije.