Britanski strokovnjaki so ocenjevali uničujoč vpliv alkohola, heroina, kokaina, ekstazija in marihuane na organizem uživalca, pa tudi na družbo kot celoto. Ob tem so upoštevali tudi druge škodljive vplive, kot so stroški, ki jih alkoholiki predstavljajo za zdravstveni sistem ali zapore.

Heroin, kokain in metamfetamini so sicer najbolj smrtonosno mamilo za posameznika, če pa se upošteva celoten učinek na družbo, je alkohol usodnejši, sledita mu heroin in kokain. Na lestvici nevarnih drog od nič do 100 je alkohol dobil 72 točk, heroin 55, točko manj (54) pa kokain.

Strokovnjaki so ob tem opozorili, da se je alkohol znašel na prvem mestu, ker je široko dostopen in ima pogubne posledice ne samo za alkoholike, pač pa tudi za številne v njihovi okolici. Če pretiravamo z alkoholom, je to škodljivo skoraj za vse telesne organe. Prav tako je z alkoholom v primerjavi z drugimi drogami povezana najvišja stopnja kriminala.

Hkrati strokovnjaki menijo, da prepoved alkohola ne bi bila smiselna. "Ne moremo se vrniti v obdobje prohibicije," je dejal Leslie King, eden od avtorjev raziskave in poudaril, da se mora družba prvenstveno ukvarjati s kroničnimi alkoholiki.

Strokovnjaki so tudi pozvali vlade, naj preverijo svojo klasifikacijo drog. "Droge, ki so legalne, so prav tako škodljive, če ne še bolj, kot tiste, ki so nezakonite, kot je to marihuana, je dejal David Nutt, prav tako eden od avtorjev raziskave.