Montignac, ki je bil kot otrok debel, se je v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je delal v farmacevtski industriji, odločil raziskovati prehrano, da bi rešil svoje probleme s kilogrami, piše na njegovi spletni strani.

Potem ko je sam preizkusil metodo ločevanja uživanja slabih ogljikovih hidratov in maščob ter tako v treh mesecih izgubil okoli 13 kilogramov, je leta 1986 napisal knjigo o tem, kako hujšati in jesti zunaj, ki je v Franciji takoj postala uspešnica, prodali pa so jo v pol milijona izvodov. Naslednje leto je objavil svojo najbolj znano knjigo Jem, torej hujšam, ki so jo v 40 državah prodali v več milijonih izvodov.

Njegova teorija sloni na spreminjanju ravni sladkorja v krvi. Odvečen sladkor se po njegovem prepričanju skladišči v maščobne blazinice, zato odsvetuje uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom, ki vplivajo na visoko raven glukoze v krvi po uživanju obroka.

V Sloveniji so pri založbi Vale-Novak izdali tri njegove knjige - Jem, torej hujšam, Montignacovi recepti in jedilniki ter Montignacova metoda v teoriji in praksi. Vse tri so uspešnice.