"Popkovnične krvi ne zavrzite, ampak shranite, in to v javno banko popkovnične krvi," na to dilemo odgovarjajo asist. Vladan Rajić, dr. med., iz Službe za onkologijo in hematologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana pa tudi drugi strokovnjaki UKC Ljubljana, ki se ukvarjajo s presajanjem krvotvornih matičnih celic.

Krvotvorne matične celice se lahko diferencirajo v več celičnih vrst (pravimo, da so multipotentne), to njihovo lastnost pa s pridom uporabljamo v medicini, saj s presaditvijo krvotvornih matičnih celic zdravimo različne genetske, hematološke, imunske, presnovne in onkološke bolezni, je na srečanju zdravnikov Derčevi dnevi razložil pediater Vladan Rajić. Presaditev krvotvornih matičnih celic je lahko avtologna, in bolniku presadijo njegove lastne celice, ali alogenična, in bolniku presadijo celice drugega človeka. Ta je lahko sorodni (torej iz kroga bolnikove družine) ali nesorodni darovalec. Le 25 odstotkov bolnikov, ki bi jih lahko zdravili z alogenično presaditvijo krvotvornih matičnih celic, najde tkivno skladnega darovalca znotraj družine. Pri ostalih morajo tako uporabiti druge vire teh celic, torej najti skladnega nesorodnega darovalca ali krvotvorne matične celice iz popkovnične krvi.

Trije viri krvotvornih matičnih celic

Danes uporabljajo tri vire krvotvornih matičnih celic: iz kostnega mozga, periferne krvotvorne matične celice, ki jo s postopkom citofereze zberejo iz krvi, in popkovnično kri. Ti viri se med seboj razlikujejo; poleg načina zbiranja predvsem po lastnostih in po tem, koliko krvotvornih matičnih celic vsebujejo.

Ob porodu zberejo od 50 do 100 ml popkovnične krvi, ki vsebuje dovolj celic, potrebnih za presaditev pri otroku ali odraslem z nižjo težo. Vendar je v popkovnični krvi krvotvornih matičnih celic v primerjavi s kostnim mozgom in periferno krvjo najmanj. Največ celic zberejo iz periferne krvi in to je po Rajićevih besedah tudi vir krvotvornih matičnih celic, ki se danes pri presaditvah uporablja najbolj pogosto.

Kakšen vir bodo uporabili, je sicer odvisno od indikacije za presaditev. "Če imate tkivno skladnega darovalca, boste uporabili ta vir. Če nimate skladnega darovalca, imate pa skladno popkovnično kri, boste uporabili popkovnično kri. Če pa imate na voljo skladno popkovnično kri in skladnega darovalca, zdravite pa na primer bolnika z levkemijo, boste izbrali kot vir krvotvorne matične celice, zbrane iz periferne krvi darovalca - ne samo zato, ker je v tem vzorcu več krvotvornih matičnih celic, ampak tudi zato, ker želite, da se razvije bolezen presadka proti gostitelju. Ta namreč ni usmerjena le proti gostitelju, ampak tudi proti rakavim celicam, če so še ostale v telesu. Če pa zdravimo otroka s prirojeno imunsko pomanjkljivostjo, je bolezen presadka proti gostitelju neželena. V takem primeru bi se med dvema skladnima viroma - popkovnično krvjo in darovalcem, odločili za popkovnično kri, ker je manj imunogena in sproži blažji reakcijo," je pojasnil pediater.

To kaže, da je tudi popkovnična kri zelo relevanten vir krvotvornih matičnih celic, saj pri nekaterih boleznih nudi boljše rezultate zdravljenja. Zato je pomembno, da se popkovnične krvi ob porodu ne zavrže, ampak da se jo shrani.

Javne in zasebne banke

Popkovnično kri se lahko shranjuje za različne namene. Starši jo lahko darujejo v javno neprofitno banko za shranjevanje te krvi. Ta deluje tudi v Sloveniji, in sicer pri Zavodu za transfuzijsko dejavnost. V javni banki je ta kri na voljo za presaditev vsem bolnikom, ki bi jo potrebovali. "Altruistično darovanje je veličastno dejanje," je Vladan Rajić pozval starše, da se odločijo za to možnost. Trenutno je v mednarodni mreži darovalcev krvotvornih matičnih celic registriranih 14 milijonov darovalcev, v javnih bankah pa 421.456 enot popkovnične krvi.

Popkovnično kri lahko shranijo za konkretnega družinskega člana: gre za tako imenovano medicinsko indicirano shranjevanje, kadar je starejši sorojenec novorojenčka zbolel za boleznijo, ki se lahko zdravi s presaditvijo krvotvornih matičnih celic.

Popkovnično kri pa shranjujejo tudi zasebne, profitne banke, in sicer za konkretnega človeka, pri čigar rojstvu so jo shranili. "Gre za potencialno avtologno presaditev krvotvornih matičnih celic. Vendar je verjetnost, da bo ta človek v prvih 20 letih življenja potreboval shranjeno lastno popkovnično kri, izredno majhna in znaša med 0,001 in 0,04 odstotki," je povedal Rajić. Evropski register za presaditve krvotvornih matičnih celic EBMT namreč vsaki dve leti izda navodila o indikacijah, ki se jih lahko zdravi z avtologno in alogenično presaditvijo. Vendar Vladan Rajić opozarja, da zasebne banke nenatančno predstavljajo "seznam" bolezni, ki bi jih lastniku popkovnične krvi lahko zdravili z njegovimi lastnimi krvotvornimi matičnimi celicami. "Večina teh bolezni je ozdravljivih le z alogenično in ne avtologno presaditvijo," opozarja. Za učinkovito zdravljenje bi torej potreboval skladne krvotvorne matične celice drugega človeka in ne svojih lastnih. Zasebne banke prav tako, ugotavlja Rajič, v promocijskem materialu ne pojasnijo dovolj natančnih razlik med alogenično in avtologno presaditvijo. Prav tako zasebno shranjevanje promovirajo z omenjanjem bolezni, ki bi se jih bo morda dalo zdraviti v prihodnosti ob predpostavljenem napredku regenerativne medicine.

EU: Shranjujte v javno banko

Komite ministrov evropskega sveta je leta 2004 priporočil, da bi morale biti banke popkovnične krvi zasnovane na altruističnem in prostovoljnem darovanju popkovnične krvi za potrebe drugih ljudi.

Podobno priporočilo je sprejela tudi skupina za presajanje krvotvornih matičnih celic pri UKC Ljubljana novembra lani. Bodoče starše je treba spodbujati, da darujejo popkovnično kri novorojenčka za shranjevanje v javni banki, priporočajo. Rutinskega shranjevanja popkovnične krvi za lastne potrebe ne priporočajo, saj je, kot rečeno, verjetnost, da bo tak človek potreboval avtologno presaditev, zelo majhna. V primeru potrebe po takšnem zdravljenju pa je zelo verjetno, da bodo na voljo drugi viri matičnih celic, boljši od popkovnične krvi, navajajo. Opozarjajo še, da morajo biti bodočim staršem na voljo natančne informacije o zbiranju in shranjevanju popkovnične krvi. Če se starša odločita za zasebno shranjevanje, pa naj natančno prebereta pogodbo in finančne odgovornost zasebne banke in se pozanimata o standardih kakovosti, povprečni vsebnosti celic v shranjenih enotah popkovnične krvi ter akredetaciji banke popkovnične krvi. Skupina upošteva možnost, da se bodo indikacije za zdravljenje s popkovnično krvjo morda širile, zato bo redno tehtala, ali priporočila ustrezajo razvoju medicine.