Pomembna je higiena spanja

Otrokovo spanje je nekaj povsem drugega kot spanje odraslega. Ko se otrok rodi, ni opremljen s fiziološkimi mehanizmi, da bi lahko noč prespal, pač pa se ti mehanizmi vzpostavljajo v prvih mesecih življenja. Naloga staršev je, da otroku pri tem pomagajo, in sicer predvsem z dobro higieno spanja, je poudarila zdravnica. Tako je pomembno, da otroku čim prej, že od prvih dni dalje, dajo občutek, da je med dnevom in nočjo razlika: da se z njim ponoči vedejo drugače kot podnevi, da nočna opravila, ki od začetka vključujejo tudi nočno hranjenje, počasi krčijo na minimum, da ob tem z otrokom ne komunicirajo kot podnevi... Pomembno je tudi, da otroku pred spanjem čim prej začnejo vzpostavljati rutino. S tem bo otrok vedel, kdaj se pripravlja spanje, in mu bo to predstavljajo prijeten dogodek, ne pa tesnoben, da se ob odhodu v spalnico ločuje od staršev.

Čemu služi spanje?

Sodobna znanost še ni dognala, kakšen je pomen spanja, je povedala Gnidovec-Stražišarjeva. Vemo, da je spanje fiziološka nuja. Vse bolj jasno je tudi, da ima glede na to, da otroci spijo več kot odrasli, spanje pri njih drugačen pomen kot pri odraslih. "Vemo, da se v globokem spanju sprošča rastni hormon, torej drži trditev, da otroci rastejo v spanju," je povedala nevrologinja. Vemo tudi, da je spanje zelo pomembno za pomnjenje, zato je pomembno, da otrok dovolj spi, da lahko podnevi normalno deluje in se osredotoči na dejavnosti.

Tudi struktura spanja je pri otroku drugačna kot pri odraslem, tako pri dojenčku veliko spanja poteka v REM-fazi. Zdi se, da je pomen tega spanja v tem, da pomaga pri zorenju nevronskih povezav, se pravi pri razvoju osrednjega živčevja. Iz posledic pomanjkanja spanja tudi vedo, da je spanje zelo pomembno še posebno v zgodnjem razvojnem obdobju. "Je pa še veliko neznank," je povedala zdravnica.

Koliko naj spijo otroci

Na kaj naj bodo starši pozorni pri otrocih, ki spijo preveč ali premalo? "Vsi sprašujejo, koliko bi moral otrok v določeni starosti spati. A ni pomembna samo kvantiteta, ampak tudi kvaliteta spanja, ta pa se kaže z delovanjem otroka podnevi," je povedala. Pri odraslem je glavni simptom motenj spanja prekomerna dnevna zaspanost, pri otroku pa je - paradoksno - ravno nasprotno: lahko bo pretirano aktiven, tudi hiperaktiven, težko se zbere, lahko je vedenjsko problematičen. "V ozadju težav v vedenju je pri veliko otrocih lahko nekvaliteten in nezadosten spanec," pojasnjuje zdravnica.

V ambulanti na Pediatrični kliniki na leto pregledajo od 70 do 80 otrok s težavami spanja, njihovo število pa se povečuje. To je posledica ozaveščenosti staršev in pediatrov, je povedala. Najpogosteje otroke napotijo na obravnavo zaradi pogostih nočnih prebujanj in dolgotrajnega uspavanja zvečer. Veliko motenj spanja v otroštvu je prehodnih, vendar lahko motnja, ki traja dlje časa in je nezdravljena, preide v kronično motnjo in nastane velik problem.

Kako vzpostaviti higieno spanja

Risanka pred dnevnikom je dobra rutina navajanja otrok na spanje, je povedala zdravnica. Zelo pomembno je, da starši otroka navadijo, da gre v posteljo ob primerni uri, saj bo le tako lahko zjutraj vstal za šolo in bo imel dovolj spanja. Pogosto vprašanje je tudi, do katere starosti otrok je potreben počitek sredi dneva. Okoli enega leta starosti začne otrok opuščati poznopopoldanski počitek in mu zadošča en počitek na dan. Koliko otrok spi čez dan, pa je bolj kot s starostjo pogojeno individualno, je povedala zdravnica. Počitek sredi dneva ne sme biti prepozno in ne sme biti predolg.

"Starši danes pozneje začenjajo službo in otrokom ni treba tako zgodaj vstati, zato smo se starši v vrtcu uprli, da bi otroke po kosilu dali spat, saj jih potem zvečer ne moremo umiriti," je povedala ena od mam. Spanec v vrtcu po kosilu je primeren, je menila zdravnica. Tak spanec bi moral zadostovati za normalno uspavanje otroka med 20. in 21. uro. Otroka pa seveda ne moremo prisiliti, da gre spat sredi dneva, če ni zaspan.