UV žarki lahko povzročijo opekline, prehitro staranje kože in različne bolezni. Prav tako pa lahko prizadenejo vid. Oči so desetkrat bolj občutljive na UV žarke kot koža, pravijo pri Eyecare Trustu.

Najbolj ogroženi so otroci, saj imajo njihove oči večje zenice in občutljivejša zrkla. Kljub temu pa se večina ljudi ne zaveda škode, ki jo na očesu lahko povzroči sonce. Zato strokovnjaki priporočajo tako otrokom kot odraslim, da si sončna očala nadenejo takoj, ko pridejo na sonce, ne glede na letni čas. Tudi v oblačnem vremenu lahko UV žarki pridejo do oči, zato naj bi očala nosili tudi takrat.

V veliki nevarnosti so predvsem svetlolasi in modrooki ljudje, saj imajo manj pigmenta, kar pomeni, da so na UV žarke bolj občutljivi.

Lanskoletna raziskava Eyecare Trusta je pokazala, da kar 79 odstotkov staršev svoje otroke maže s kremo za sončenje, medtem ko jih 44 odstotkov niti ne pomisli, da bi jih zaščitili s sončnimi očali.

Oči lahko preventivno varujemo tudi z uživanjem listnate zelenjave kot so na primer špinača, ohrovt, brokoli in grah, ki zaradi vsebnosti luteina, varujejo oči pred škodljivimi vplivi okolja.