Z ministrstva za zdravje so že sporočili, da so zadnjo različico zakona danes poslali v koalicijsko usklajevanje, ki bo potekalo v naslednjem tednu. "Na zahtevo koalicijskih strank ga bomo na spletni strani ministrstva objavili po uskladitvi," so sporočili z ministrstva.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je zahtevo njihove stranke za ponovno koalicijsko usklajevanje pojasnila s tem, da "ko so se predstavniki ministrstva usklajevali z zdravniki, smo bili v koaliciji obveščeni o vsebini usklajevanj le preko medijev. Zato smo ministra prosili, da nas seznani z zadnjo različico zakona in da opravimo še en krog usklajevanj. Nenazadnje ne vemo niti, kaj je v tekstu, kaj so se z zdravniki dogovorili. Ni rečeno, da je to tudi tista varianta, ki jo bomo podprli", je dejala za STA.

Poslanka poudarja, da imajo v DZ sicer še možnost popraviti tekst, vendar je prav, da gre v parlament koalicijsko usklajen, ne pa tak, kot ga je ministrstvo pripravilo z zdravniki. Kot pojasnjuje Zalokar Oražmova, je najbolj sporno vprašanje obveznega oz. prostovoljnega članstva v zdravniški zbornici - slednje zahtevajo v Zaresu.

V primeru, da bi morali tekst v DZ v tej točki še popravljati, bi to terjalo več kot le zamenjavo besede obvezno z besedo prostovoljno, ampak bo to terjalo dopolnitev več členov, saj bo treba s tem urediti tudi celo vrsto pristojnosti in pooblastil zbornice.

"V Zaresu že ves čas vztrajamo na prostovoljnem članstvu v zbornici in na odvzemu nekaterih pristojnosti zdravniški zbornici. Zato menimo, da je to treba pripraviti strokovno že prej, kajti v parlamentu nismo dovolj usposobljeni, da bi take zahtevne dopolnitve pripravili sami," je pojasnila Zalokar Oražmova.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič poudarja, da je to, da gre besedilo še enkrat v koalicijsko usklajevanje, klasika in ni nič nenavadnega. Kot pravi, je trenutni tekst "dober kompromis". Z nekaterimi stvarmi - članstvo v zdravniški zbornici in prehodno obdobje, v katerem bi se začelo omejevati obseg dela zdravnikov - še niso zadovoljni, a se bodo še usklajevali.

Kot poudarja, so v SD "absolutno za prostovoljno članstvo" v vseh zbornicah in podali bodo tudi pripombe v tej smeri. Glede tega vprašanja so koalicijski partnerji po njenih besedah usklajeni.

Prav vprašanje članstva v zdravniški zbornici "žuli" tudi predstavnike civilne družbe. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je za STA pojasnila, da bi po njihovo članstvo moralo biti prostovoljno. Če bo zbornica delala dobro, pa se bo to pokazalo tudi v številu njenih članov.

Pojasnila je sicer, da so še zadnjič minuli teden pri ministru govorili o tekstu zakona. "Zelo nas skrbi, saj je minister tedaj dejal, da bo zakon danes objavljen na njihovi spletni strani, zdaj pa so ga poslali še enkrat v koalicijo," je dejala Kožuh Novakova.

Predstavniki upokojencev se sicer, poleg vprašanja članstva v zdravniški zbornici, ne strinjajo še z nekaterimi točkami iz teksta. Upokojenci med drugim pričakujejo, da bo zaposlenim v javnih zavodih in koncesionarjem prepovedano delati pri zasebnikih, poleg tega pa zahtevajo tudi omejitev obsega dela zdravnikov, saj gre pri takih željah zdravnikov po njenem le za zaslužkarstvo.

"To, kar zahtevajo zdravniki, gre sicer na roko še nekaterim poklicem, kot so fizioterapevti ali diplomirane medicinske sestre, a teh je malo. Še med zdravniki so le nekateri taki, ki potiskajo naprej ta vidik zaslužkarstva, a ti so se prerinili v vrh sindikata in zbornice," ocenjuje Kožuh Novakova.

Nevenka Lekše iz združenja ZaNas pa je dejala, da so na ministrstvu za zdravje v dopolnjevanju teksta zakona upoštevali številne njihove pripombe, čeprav ne vseh. Lekšetova je tu izpostavila prav članstvo v zbornici in obseg delovnega časa. Kot je dejala, upa, da bo parlamentarna procedura omogočila tudi sprejetje še teh pomislekov. Opozarja pa na neznanko, kaj bo šlo iz teksta v tem dodatnem koalicijskem in za tem medresorskem usklajevanju.