Če bi se vlada odločila, da se požvižga na dialog s socialnimi partnerji, potem bi bila oba zakona že v parlamentarni proceduri. Vendar bi bila obsojena na neuspeh, pa je danes izpostavil predsednik vlade, ki se je skupaj z ministrom Miklavčičem udeležil slovesnega odprtja sedmega pospeševalnika na OI.

Pahor verjame, da Slovenija potrebuje korenitejšo reformo zdravstvenega sistema, a mora biti ta dosežena s soglasjem ali vsaj s prepričljivim večinskim mnenjem tako tistih, ki v njej sodelujejo, kot tistih, ki jo oblikujejo. "Nenazadnje je njen cilj večja dostopnost do zdravstvenih storitev in njihova boljša kvaliteta, zadovoljstvo zdravnikov in njihovih bolnikov. O njih pa odločajo politiki v državnem zboru," je še dodal Pahor.

Ta je še dodal, da sta v tem trenutku pripravljena tako predlog zakona o zdravstveni dejavnosti kot tudi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Oba bosta zagotovo predmet odločanja v prvi polovici prihodnjega leta," je napovedal.

"Pri tej zelo pomembni reformi se angažiram tudi jaz osebno in se bom do konca, da jo bomo uspešno pripeljali do vrat parlamenta. Potem bodo o njej dokončno odločali poslanci. Si pa želimo, da bi ob inavguraciji te reforme v parlamentu to reformo pozdravili v glavnem vsi socialni partnerji. Vsi se prav z vsako rešitvijo ne bodo strinjali, to mi je danes že popolnoma jasno, za smer reforme pa si želim, da bi uživala splošno podporo vseh deležnikov in javnosti," je še dodal premier.

Premier Pahor je ob tem izpostavil, da je zdravstvena reforma eden od ciljev vlade že od začetka mandata. Že od pomladi teče intenziven dialog z vsemi partnerji. Izpostavil je, da zakon o zdravstveni dejavnosti sega v leto 1991, od takrat pa se praktično ni posegalo v sistem.

"Zdaj gremo s korenitimi spremembami. Imamo jasno vizijo, kaj je naš cilj - večja kakovost zdravstvene storitve in večja dostopnost ter urejenost statusa zdravnikov, da bodo dobro opravljali svoje delo. Ni enostavno uskladiti teh ciljev, imamo pa jasno predstavo o tem, da moramo to storiti relativno kmalu, saj nas čakajo še druge reforme - pokojninska, trg dela in druge," je dejal Pahor.

Minister za zdravje pa je izrazil zadovoljstvo nad napredki pri usklajevanju zakona o zdravstveni dejavnosti, saj "imamo boljši tekst, ki je sprejemljivejši za večino partnerjev, izvajalcev in bolnikov". Poudaril je, da osnovni moto zakona ostaja ločitev javnega od zasebnega. Pri tem je imel, tako minister, celo razumevanje in pomoč zdravnikov.

Po besedah ministra je napisan tudi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Trenutno je v razpravi znotraj ministrstva, januarja pa bo šel v koalicijsko usklajevanje. Miklavčič je poudaril, da bo pri tem zakonu govora o osnovah, prispevkih in o pravicah zavarovancev.

"Bo trda, razprava bo zanimiva," je prepričan minister. Opozoril pa je, da se bo treba v javnosti odločiti, ali lahko ob sedanjih ekonomskih razmerah vzdržimo pri sedanjem nivoju pravic ali pa lahko nekaj tudi spremenimo.