Britanski znanstveniki so identificirali vse mutacije, ki zdrave celice spremenijo v rakaste, tako pri pljučnih kot kožnih tumorjih. Raziskovalci so to opisali kot "trenutek spremembe“ na poti do iskanja preprečitve, zdravljenja in terapij za obe vrsti smrtonosni bolezni. To odkritje bo peljalo k zgodnejšemu odkrivanju bolezni, novim zdravilom ter boljšemu razumevanju vzrokov bolezni. Sčasoma bo že samo pregled krvi vodil k pravilnemu zdravljenju, ki bo lahko identificiralo, napadlo in ubilo vzroke raka vsakega posameznega bolnika.

"Kar vidite danes, bo za vedno spremenilo naš pogled na raka. To je resnično izjemen trenutek v zgodovini raziskovanja rakastih obolenj,“ je dejal profesor Mike Stratton z inštituta Wellcome Trust Sanger, vodilnega središča za raziskovanje raka. Vse vrste raka so posledice poškodb ali pa mutacij prej zdravih celic DNK-ja, ki se spreminjajo skozi vse življenje. Te poškodbe povzročajo nenormalne bule ali pa tumorje, ki se razpršijo po vsem telesu in motijo normalne telesne procese ter sčasoma – če jih ne zdravimo – tudi povzročijo smrt.

Pri raku pljuč je škoda na tkivu v največ primerih nastala zaradi kajenja, pri kožnem raku pa zaradi ultravijoličnega sevanja. Genski zapis raka na pljučih je vseboval 23 tisoč mutacij, kožni pa 33 tisoč. Nato so pri obolelih za rakom ločili zdrave in obolele celice, ter še ugotovili, katere so tiste, ki raka dejansko povzročajo. Sčasoma bo za načrt pacientovega osebnega zdravljenja potreben le pregled krvi, zdravljenje pa bo načrtovani po meri posameznega bolnika.

Dr. Elizabeth Rapley z inštituta za raziskovanje rakavih obolenj (The Institute of Cancer Research) je dodala: "To je izjemno navdušujoča raziskava, ki veliko pove o tem, kako je posamezna vrsta raka sploh sprožena in kako se z mutacijami DNK-ja tudi spreminja in širi. Tokrat se je prvič zgodilo, da so dejansko ugotovili celoten genski zapis določene vrste raka, sledili pa bodo še drugi. Ko bomo s to tehniko razkrivali genske zapise drugih vrst rakavih obolenj, bomo pridobili tudi znanje o tem, kakšni so vzroki in razvoj, s tem pa se bomo naučili bolje in hitreje preprečiti ta obolenja ter jih naknadno tudi ozdraviti.“