"Z zadovoljstvom sprejemamo odločitev informacijske pooblaščenke, ki je zaradi napačne uporabe materialnega prava s strani ministrstva za zdravje ugodila pritožbi Zdravniške zbornice Slovenije," so sporočili iz zbornice.

Informacijska pooblaščenka po navedbah zbornice v svoji odločbi navaja, da je možnost sodelovanja stroke in civilne družbe v postopku priprave predpisov demokratičen standard, ki postaja nujen v sodobnih demokratičnih državah.

Zdravniška zbornica pojasnjuje, da je 31. avgusta od ministrstva za zdravje zahtevala, da ji posreduje fotokopijo ali elektronski zapis zadnje verzije predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je v pripravi in naveden tudi v normativnem programu dela vlade za leto 2009. Na ministrstvu pa so zahtevo zbornice zavrnili, ker naj bi se nanašala na podatek iz dokumenta, ki je v postopku izdelave.

V zbornici se z zavrnitvijo niso strinjali, zato so vložili pritožbo. Poudarjajo, da k pripravi predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso bili povabljeni. Menijo tudi, da bi morala tako zakon o zdravstveni dejavnosti kot zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nastajati hkrati, ker sta tesno povezana.

Kot je znano, so konec oktobra iz zdravniških organizacij sporočili, da zavračajo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti. Kot razlog so navedli, da nobena izmed njihovih pripomb ni bila upoštevana. Na ministrstvu za zdravje pa so zatrdili, da so pomemben del pripomb upoštevali in da stališče zdravniških organizacij ne bo vplivalo na zakonodajni postopek.