Hrvaške zdravstvene oblasti ves čas sicer poudarjajo, da ni razloga za preplah in da bo v začetku decembra dovolj cepiva za vse, ki se želijo cepiti proti novi gripi. Trenutno poteka na Hrvaškem še cepljenje proti sezonski gripi. Virolog iz hrvaškega centra za influenco Vladimir Draženović je za Jutarnji list dejal, da na Hrvaškem zaradi sezonske gripe na letno umre 500 oseb.

Kot so danes še poročali hrvaški mediji, naj bi zadnja žrtev zaradi novega gripe "prepozno" poiskala zdravniško pomoč, saj je virus že napadel pljuča, zato zdravnikom naj ne bi uspelo, da bi ga pozdravili. 15 ur po sprejemu so zdravniki obolelega poslali v Zagreb, ker sta mu odpovedala oba pljučna krila. V zagrebški bolnišnici so ga priklopili na respirator, a neuspešno, je še povzel izjave zagrebških zdravnikov Jutarnji list.

Pred tem so na Hrvaškem zaradi nove gripe umrle še tri osebe; 61- in 62-letnik, ter 3-letna deklica. Zdravniške čakalnice na Hrvaškem so polne prestrašenih bolnikov, še poročajo hrvaški mediji. Po podatkih Hrvaškega zavoda za varovanje zdravje (HZJZ) so do danes na Hrvaškem klinično potrdili 550 primerov nove gripe.

O dveh novih smrtnih primerih zaradi nove gripe danes poročajo tudi z Madžarske. Kot je sporočila namestnica direktorja Madžarskega centra za zdravje Kornelija Molnar sta na Madžarskem umrli dve osebi, pri katerih so potrdili okužbo z novo gripo. Gre za moška, od katerih je eden star 73 let in je romunski državljan, drugi pa je star 55 let. Na Madžarskem so doslej zabeležili sedem smrtnih primerov zaradi nove gripe, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.