Otroci iz Gaze bodo v Sloveniji skoraj tri tedne, večina med njimi pa bo poleg intenzivnih medicinskih obravnav prejela tudi nove opornice ter proteze za noge in roke. Z rehabilitacijo nameravajo otroke usposobiti za boljše gibanje ter jim omogočiti, da bi lahko laže poskrbeli zase in čimprej zaživeli normalno življenje. V Gazi naj bi bilo po ocenah okoli 6000 poškodovanih oziroma ranjenih ljudi, od tega naj bi bilo vsaj dva tisoč otrok.

Rehabilitacija bo potekala na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. Pri projektu ponovno sodelujeta Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min in urad predsednika republike. Z otroki sta v Slovenijo pripotovali tudi dve spremljevalki in dve fizioterapevtki, ki se bosta izobraževali na inštitutu.

Kot so se sporočili iz inštituta Soča, je Slovenija med prvimi evropskimi državami, ki ji je uspelo organizirati tako humanitarno gesto, projekt pa ne bi bil izvedljiv brez finančne pomoči nekaterih drugih držav.

Slovenija in ZDA sta namreč za rehabilitacijo dveh skupin otrok iz Gaze skupaj namenili dobrih 240.000 evrov. Predvidena pa je še donacija Švedske v višini 100.000 evrov Za projekt pomoči otrokom z Gaze je predvidena tudi južnokorejska donacija v znesku dobrih 13.500 evrov.

"Veseli nas, da je v Slovenijo prispela tudi druga skupina otrok iz Gaze, ki jim z našimi izkušnjami tudi na področju rehabilitacije žrtev min lahko nudimo pogoje za uspešno okrevanje in pripomoremo, da čimprej zaživijo kar se da normalno življenje. Ponosni smo lahko, da v sodelovanju z uradom predsednika republike in ITF pomagamo v tovrstnih mednarodnih humanitarnih projektih, kar je priznanje za Slovenijo, za vse posameznike in za kakovostno delo vseh zaposlenih na inštitutu," je ob prihodu druge skupine otrok iz Gaze dejal generalni direktor rehabilitacijskega inštituta Soča Robert Cugelj.