Ta prehod je bil pričakovan, po Erženovih besedah pa so pri tem upoštevali stališča Evropskega centra za preprečevanje in nadzor nad boleznimi in Svetovne zdravstvene organizacije. Eržen je dodal, da so stroški laboratorijskih preiskav, s katerimi so do zdaj potrjevali primere nove gripe, previsoki. Vsako testiranje stane državo namreč 200 evrov. Če bo zdravnik ocenil, da bo bolezen potekala brez zapletov, bolniku tamifluja ne bo prepisal, je pojasnil Eržen. Še vedno pa velja, naj bolniki z znaki nove gripe (povišano telesno temperaturo, izčrpanostjo, bolečinami v mišicah... ) svojega osebnega zdravnika pokličejo po telefonu. "Če se bolnik zdravi doma, bo dobil natančna navodila zdravnika, kako naj ravna in na kaj naj bo pozoren. Če se pojavijo novi znaki, na katere ga je zdravnik že opozoril, mora v ambulanto svojega zdravnika ali dežurno ambulanto," je pojasnila dr. Viktorija Tomič iz bolnišnice Golnik. Pri slabšanju klinične slike bodo bolnika sprejeli v bolnišnico, je še pojasnila.

Svojcem obolelih za novo gripo še naprej svetujejo, naj poskrbijo za preventivne ukrepe, s katerimi zmanjšajo možnost za okužbo. Bolnika naj tako neguje le ena oseba, pomembni pa so tudi redno prezračevanje, umivanje rok in mokro čiščenje prostorov.

V Sloveniji so do zdaj potrdili 217 primerov okužbe z virusom nove gripe, od tega sedem v minulem tednu. Kdaj se obeta "vrh" obolevanja, strokovnjaki še ne vedo. Glede na dosedanje izkušnje se začne gripa pojavljati z vlažnimi jesenskimi dnevi, pojavlja se lahko v več valovih, vrh pa je v začetku leta. Letos pričakujejo "mešanico" nove in sezonske gripe. Pri večini posameznikov ne bodo preverjali, za katero gre, saj bo zdravljenje enako. V okviru mreže za spremljanje gripe bodo ugotavljali, kolikšen delež gripi podobnih težav povzroča virus nove gripe, koliko pa drugi virusi, je pojasnil Eržen.