Cepivo ščiti pred nastankom predrakavih oziroma rakavih sprememb, ki jih povzroča HPV. Učinkovito ščiti pred okužbo z najpogostejšima visokorizičnima genotipoma HPV, ki povzročata okrog 70 odstotkov vseh vrst raka materničnega vratu, in pred nizkorizičnima genotipoma HPV, ki povzročata za do 90 odstotkov genitalnih bradavic, so zapisali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Zaščita po cepljenju bo, kot pričakujejo, dolgotrajna.

Obenem so pojasnili, da je cepljenje najbolj učinkovito pred začetkom spolnega življenja, "saj je najbolj učinkovito pri dekletih in ženskah, ki še niso bile izpostavljene okužbi". Prav zato odločili, da bodo cepili šestošolke, je v sporočilu za javnost pojasnila predstojnica centra za nalezljive bolezni na IVZ Alenka Kraigher. Cepivo namreč ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.

Cepljenje proti HPV sicer vključuje tri odmerke cepiva. Prvega bodo deklice dobile na sistematskem pregledu, drugega bodo prejele dva meseca, tretjega pa šest mesecev po prvem odmerku. Vse tri odmerke naj bi dobile v obdobju enega leta, je dodala Kraigherjeva.

Dodatni poživitveni odmerki, je nadaljevala, niso predvideni, se pa cepljenje proti okužbi s HPV lahko opravi istočasno z drugimi cepljenji.

Na IVZ zagotavljajo, da je bilo cepivo preizkušeno v več kliničnih raziskavah v različnih državah po svetu. Te so pokazale, da je cepivo zelo varno, slednje pa potrjuje tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki spremlja podatke o varnosti po uvedbi cepljenja v rutinske programe. Resnejši neželeni učinki, tako IVZ, so zelo redki.

Doslej je bilo cepljenje proti okužbam s HPV v Sloveniji samoplačniško, prvo cepljenje pa je bilo konec leta 2006. Odtlej je bilo v Sloveniji razdeljenih več kot deset tisoč odmerkov cepiva proti okužbam s HPV. Glede na to na inštitutu predvidevajo, da je bilo doslej pri nas cepljenih že več kot tri tisoč oseb.

V Sloveniji so se sicer pred odločitvijo o brezplačnem cepljenju proti HPV virusu pojavljale številne polemike glede varnosti cepiva. Dvomi so se pojavili tudi v sosednji Avstriji januarja lani, ko je tri tedne po cepljenju proti HPV umrla 19-letna študentka Jasmin Soriat.

Pri nas se je za cepljenje proti HPV in uvedbo HPV testov že tedaj zavzela tudi ginekološka in onkološka stroka. Na ministrstvu za zdravje pa so poudarili, da je treba za strokovno odločanje, ki je predpogoj za varno uvedbo rutinskega cepljenja proti HPV v Sloveniji, najprej zbrati ključne informacije. V ta namen je bila tako na IVZ ustanovljena interdisciplinarna strokovna skupina za razširitev programa cepljenja proti HPV.

V polemiko glede cepljenja so se vključile tudi nekatere politične stranke in organizacije. IVZ je aprila lani opozoril na nujen konsenz strokovne javnosti pred uvedbo organiziranega cepljenja proti HPV, na previdnost pa so opozorile tudi nevladne organizacije.

Zdravstveni svet je uvedbo brezplačnega in neobveznega cepljenja proti HPV v Sloveniji podprl junija 2008. Stroka tedaj ni imela večjih dvomov v učinkovitost ali varnost samega cepljenja, opozorili pa so na nujnost ohranitve presejalnih programov.

Zdravstveni minister Borut Miklavčič je marca letos za letošnje šolsko leto napovedal brezplačno cepljenje proti HPV za deklice v šestem razredu osnovne šole, Skupnost občin pa je pozvala tudi k vključitvi cepljenja proti HPV v obvezno zdravstveno zavarovanje. Sredi maja je interdisciplinarna strokovna skupina pri IVZ odločila, da se bo v Sloveniji cepilo s štirivalentnim cepivom.