Glive niso niti živali niti rastline, ampak sodijo v posebno cesarstvo. Delimo jih na mikroskopske glive in makroskopske glive s trosnjaki, ki jim rečemo tudi gobe. Mikroskopske glive s pridom izkorišča farmacevtska industrija, saj predstavljajo osnovo za zdravilne učinkovine, iz katerih izdelujejo nekatere antibiotike, statine, steroidne hormone idr. Makroskopske glive pa so v farmaciji manj znane in njihove zdravilne učinke v glavnem še preiskujejo.

Priznana tradicionalna zdravila

Že dolgo pa jih poznajo v Aziji in Južni in Srednji Ameriki, kjer veljajo medicinske gobe za ena najbolj priznanih tradicionalnih zdravil. Tradicionalno najbolj znane medicinske gobe so ganoderma lucidum (svetlikava pološčenka), ki jo imenujejo tudi kraljica medicinskih gob, šiitake, ostrigar, poliococos, grifola frondosa, trametes versicolor. Pripisujejo jim protivirusno in protibakterijsko delovanje, aktiviranje imunskega sistema, antidiabetično delovanje, delovanje proti visokemu krvnemu tlaku, vpliv na povečanje izločanja prebavnih sokov, imunomodulatorno delovanje (uravnavanje imunskega sistema) in delovanje proti nekaterim vrstam raka.

Vendar je tradicija v ljudski medicini vprašljiva, je pojasnil Štrukelj. "Tradicija je osnova za klinično preizkušanje. Če nekaj ni klinično preizkušeno, ne moremo trditi, da deluje." Tako so na primer za tahebo čaj, čaj iz skorje južnoameriškega drevesa, pred leti trdili, da pozdravi vse od diabetesa do rakavih obolenj, pa se je izkazalo, da to ni tako, podobno zdaj ugotavljajo za sok tropske rastline noni. "Tudi medicinske gobe niso čudežne, a vedno znova smo presenečeni nad učinki, ki jih dajejo, predvsem kar zadeva imunomodulatorno delovanje," je povedal.

V znanosti danes preizkušajo predvsem učinke ganoderme lucidum, ki raste zlasti v Aziji, redkeje jo najdemo tudi pri nas. Je najbolj raziskana medicinska goba. Raziskujejo tudi trametes versicolor, ki jo najdemo v vsakem gozdu, ostrigarja, ki ga najdemo v skoraj vsaki trgovini, in nekatere druge gobe. "200 gramov ostrigarja vsebuje štiri grame lovastatinskega derivata, lovastatin pa je prva generacija zdravil za zniževanje holesterola. Če bi pojedli od 200 do 300 gramov te gobe na dan, bi dobili dovolj velik zaščitni odmerek za zniževanje holesterola," je povedal Štrukelj.

Bioaktivne učinkovine

Zdravilni učinki medicinskih gob izvirajo iz bioaktivnih učinkovin, ki jih vsebujejo, to so predvsem polisaharidi in triterpeni. Raziskave v zadnjih dvajsetih letih, nekatere tudi na ljudeh, so dokazale, da nekatere gobe aktivirajo imunski sistem, delujejo imunomodulatorno, zavirajo rast in razvoj nekaterih vrst raka, zmanjšujejo celokupni holesterol, delujejo antioksidativno, zmanjšujejo povišani krvni tlak in krvni sladkor ter delujejo zaščitno na jetra.

Zdravilne učinke medicinskih gob, predvsem žveplenega lepoluknjičarja, na kulturah z rakavimi celicami raziskujejo tudi na fakulteti za farmacijo. "Vedno znova ugotavljamo, da polisaharidi iz gob aktivirajo tiste gene v celicah, ki so povezani z izboljšanjem delovanja imunskega sistema. Na ravni laboratorijskih raziskav je to že velikokrat potrjeno, na ravni organizma pa nekoliko manj."

Zaščitno delovanje na jetra želijo dokazati s poskusom na skupini študentov, ki bo 14 dni uživala prehransko dopolnilo z izvlečki ganoderme lucidum. Po tem bodo opravili krvne teste in izmerili koncentracije treh jetrnih encimov.

Vpliv na rakava obolenja

Delovanje medicinskih gob na imunski sistem pa je predvsem zanimivo v povezavi z rakavimi obolenji. "Govorimo o protitumornem in imunomodulatornem delovanju, ne glede na to, iz katere gobe so polisaharidi izolirani," pravi Štrukelj. Polisaharidi aktivirajo delovanje imunskega sistema prek specifičnih beljakovin, imenovanih citokini, ki omogočajo povečano obrambno sposobnost organizma pred napadi virusov, bakterij in drugih tujkov. Omogoči tudi razpoznavanje tumornih celic, da jih imunski sistem lahko uniči. Različne raziskave v svetu kažejo, navaja Štrukelj, da lahko kombinacija zdravil in prehranskih dopolnil z izvlečki medicinskih gob poveča preživetje bolnikov pri nekaterih rakavih boleznih. Nekatere raziskave pa so celo pokazale, da se je pri nekaterih tipih rakavih obolenj, na primer pri raku trebušne slinavke, prostate in možganskih neoperativnih tumorjih, stanje izboljšalo, ko so bolniki uporabljali samo prehranska dopolnila iz gob brez zdravila. Pri drugih vrstah raka uporaba prehranskih dopolnil ni pokazala posebnega učinka.

Medicinske gobe so varno prehransko dopolnilo, saj za zdaj ne beležijo nobenih preobčutljivostnih pojavov.