Minister Miklavčič se v Luksemburgu udeležuje zasedanja ministrov EU za zdravje, ki so danes govorili tudi o možnosti nastopa pandemije nove gripe in v tem okviru predvsem o novem cepivu. EU naj bi se namreč dogovorila o skupni strategiji za uporabo cepiva: kateri del prebivalstva bi bil najprej potreben cepljenja in o oblikovanju cen cepiva.

"Tu se je pokazala enotna skrb vseh držav - vsi ugotavljajo, da gripa nima meje," je menil minister. "Vendarle pa sem bil malo razočaran, da nekatere, predvsem velike države s farmacevtsko industrijo že sklepajo pogodbe o dobavi tega cepiva in imajo zaradi svoje velikosti trga seveda nekaj prednosti pred malimi državami," je poudaril.

"S kolegom iz Cipra sva bila glasna glede te dileme in tega vprašanja," je povedal minister Miklavčič in pojasnil, da so se ministri dogovorili, da bi konkretni ukrepi in rešitve, da bi bile vse države enakovredno pokrite s cepivom, morale biti pripravljene do neformalnega srečanja ministrov 6. in 7. julija pod švedskim predsedstvom EU.

Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu, ki je danes ob prihodu na zasedanje opozorila na potrebo po skupni strategiji EU glede cepiva za novo gripo, in švedsko predsedstvo EU imata tako nalogo, da do tega julijskega srečanja pripravita načrt ukrepov za morebitno gripo, če bi se pojavila na severni polobli.

Možnosti za razširitev gripe na severni polobli, torej tudi v EU, se bodo namreč povečale ob prihodu zime. "Na južni polobli, ki je zdaj v zimi, ko so boljši pogoji za ta virus, gripa deluje in se širi," je dejal minister. "Virus se v toplotnem poletnem obdobju pri višjih temperaturah ne seli tako kot v zimskem," je dodal.

"Virus nove gripe ima namreč elemente navadne gripe, ki jo srečujemo v naši državi in Evropi vsako zimo, ima določene elemente ptičje gripe in ima določene elemente svinjske gripe. Vsemu temu smo rekli nova gripa in ta virus ima veliko večjo možnost širitve in prehoda s človeka na človeka v hladnem obdobju, v zimskem obdobju," je pojasnil minister.

Severna polobla se tako sedaj pripravlja in zbira izkušnje, da bi čim bolje zaščitila prebivalce ob morebitni razširitvi gripe ob prihodu zime. Na vprašanje, kdaj bo na voljo cepivo za novo gripo, je minister danes odgovoril, da "farmacevtska industrija obljublja, da naj bi bilo prvo cepivo na razpolago septembra letos".