Strokovnjaki, specialisti za bioritem - kronobiologi in drugi eksperti, ki preučujejo skrivnost delovanja človeškega telesa, poudarjajo, da v življenju ni naključij. Vse se odvija po bolj ali manj izoblikovanih smernicah, pravilih in postulatih. Kadar ti zatajijo, običajno pride do katastrofe. Ljudje, ki se zanašajo le na časovnik, ki jim od zunaj narekuje tempo, hkrati pa ne zaznajo, ne poznajo in ne upoštevajo tiktakanja svoje notranje biološke ure, so manj uspešni in učinkoviti, poleg tega pa živijo manj polno življenje in v njem manj uživajo. Za piko na i so tudi bolj pod udarom neugodnih vplivov iz okolja. Značilno zanje je, da se jim nenehno mudi in jim vedno bolj primanjkuje časa. Hkrati so tudi veliko bolj izpostavljeni negativnemu delovanju in posledicam časovnega pritiska; mučita jih napetost in preobremenjenost - nenehno so v stresu. Stres je za človeka lahko spodbuden ali pa poguben (fantastičen ali fatalen). Od slehernega posameznika je odvisno, kako bo sprejel značilnosti notranjega utripa svojega organizma. Ga bo spoštoval in upošteval, ga preoblikoval, si ga podredil, prikrojil, ga predvideval, načrtoval in pričakal pripravljen na neposredno soočanje z njim ter ga vtkal v svoje življenje in delovanje na način oziroma po šabloni ali vzorcu, ki mu je najbolj napisan na kožo.

Tiktakanje nezmotljive notranje ure nas spremlja na vsakem koraku. Zatiskati si oči pred omenjenim dejstvom in negirati njegov obstoj bi bilo skrajno nesmotrno in nesmiselno, lahko tudi nevarno.

Zato naj bi vsakdo sam poskrbel, da bosta njegovo življenje in bivanje uglašeni s tiktakanjem skrite biološke ure, ki pogojuje, določa in zaznamuje vzpone in padce posameznika, njegove minimume in maksimume, kritične, optimalne in maksimalno ugodne trenutke... Ki na svojevrsten način botruje zamujenim in spregledanim pa tudi izkoriščenim in uresničenim priložnostim ter posamezniku omogoča, da v določenem trenutku prekosi samega sebe, uresniči svoje vizije in izvede svoj načrt. Potem pa se neredko vse življenje čudi, kako mu je sploh lahko uspelo nekaj tako izjemnega, nepojmljivega in neprekosljivega.