Primerov poškodb je po vsej verjetnosti še več, saj statistika po besedah asist. mag. Mateje Rok Simon z IVZ zajame samo 60 odstotkov vseh poškodb. Kljub odsvetovanju strokovnjakov in skrb zbujajočim podatkom pa so hojce pri starših še vedno precej priljubljene, ugotavljajo pediatri.

Šokantni padci po stopnicah zaradi hojce

Pri poškodbah zaradi hojce so otroci večinoma utrpeli površinske poškodbe glave oziroma udarnine, en padec pa je imel za posledico poškodbo možganov. "V petih primerih je šlo za padec po stopnicah, kar je najpogostejši vzrok za težke poškodbe. Poleg tega lahko pride še do drugih poškodb, kot so opekline ali oparine. Otrok v hojci je nekoliko višji, kot če bi stal. Nase lahko tako polije vročo juho, kavo ali čaj, če z mize potegne prt," je opisala Rok-Simonova. Dodala je, da je precej nevarno tudi to, da otrok iz hojce poseže po štedilniku, potegne vrvico električnega aparata ali pa doseže zdravila, kemične snovi in čistila. Hojca se namreč uporablja od petega ali šestega meseca starosti do približno 15. meseca, ko malček že shodi. Dokler se otrok plazi po tleh, ni pričakovati, da bo segel visoko, je pojasnila Rok-Simonova.

Starši se po njenem opažanju hojci zelo težko odpovedo, čeprav vedo, da je nevarna. "Najpogosteje menijo, da bo pripomogla k hitrejšemu razvoju otroka in da se bo prej naučil hoditi. Po drugi strani se jim zdi, da so otroci v njej varni, medtem ko oni delajo nekaj drugega. Obe domnevi sta popolnoma zmotni. Študije so jasno pokazale, da so bili tisti otroci, ki so uporabljali hojco, v lokomotornem razvoju ocenjeni nižje od tistih, ki je niso."

Manj izobraženi in revnejši starši pogosteje kupujejo hojce

Študije so pred pred časom pokazale, da dve tretjini staršev hojco še naprej uporabljata tudi po tem, ko se je njihov otrok z njo že poškodoval, je opozorila Rok-Simonova. Ocenila je, da je to verjetno posledica preslabe informiranosti odraslih o tveganju, povezanim z uporabo hojce. IVZ sicer že več let izdaja publikacije o preprečevanju poškodb otrok, po mnenju Rok-Simonove pa bi bilo treba uvesti še nacionalni program, ki bi okrepil svetovanje staršem, denimo ob sistematskih pregledih. "Pogostost poškodb, ki je posledica uporabe določenih nevarnih proizvodov in neuporabe zaščitnih sredstev, je na splošno povezana s socioekonomskim statusom in izobrazbo, včasih tudi starostjo staršev," še ugotavlja Rok-Simonove. To je potrdila tudi zdravnica Majda Accetto-Hočevar iz otroškega dispanzerja v Zdravstvenem domu Vič in pristavila, da so "novodobni" starši glede tega nekoliko bolj ozaveščeni.

Različne izkušnje pediatrov

Namestnica predstojnika kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo na ljubljanski pediatrični kliniki prim. Andreja Gostiša Kornhauser ter strokovni direktor kirurške klinike ljubljanskega UKC prof. dr. Martin Tonin se morebitnih primerov poškodb otrok zaradi hojce ne spomnita. S takšnimi poškodbami pa se srečujejo v ljubljanskih zdravstvenih domovih. Zdravnica Lučka Molka iz Zdravstvenega doma Šiška se je tako spomnila, da je pomagala otroku, ki je s hojco padel po stopnicah. Zaradi tveganj, ki jih prinaša uporaba hojce, bi se Molkova "strinjala s prepovedjo prodaje te opreme". Staršem priporoča, naj otroku pustijo, da se z vseh štirih sam dvigne na noge, saj je to najvarnejša možnost. V hojci otrok nasprotno ne nosi lastne teže in zato ne more razvijati ravnotežja, pa tudi sedišče v obliki hlačk po mnenju nekaterih strokovnjakov ni primerno, je pojasnila.