Če oba partnerja spita na boku, obrnjena drug proti drugemu, pri tem pa se dotikata z nogami, to pomeni, da gre za zelo energičen par, ki uživa v skupnih trenutkih. Partnerja, ki spita v tem položaju, ponavadi skupaj ne preživita dovolj časa - vsaj ne toliko, kot bi hotela - zato so jima skupni trenutki še toliko bolj dragoceni.

V klasičnem položaju žlice spijo tako partnerji, ki so se ravnokar spustili v razmerje, kot tudi dolgoletni partnerji, ki so precej tradicionalni. Oseba, ki pri tem položaju spi na zunanji strani, rada ščiti svojega partnerja pred težavami, oseba na notranji strani pa je ponavadi bolj občutljiva in je podrejeni položaj ne moti. Dolgoletni partnerji, ki spijo v takšnem položaju, drug drugega podpirajo in v posteljo nikoli ne odidejo jezni.

Zveza, v kateri ena oseba spi na boku in z roko objema partnerja, je običajno zveza dveh samostojnih oseb, pripravljenih na sprejemanje kompromisov. Takšna partnerja se morda ne strinjata v političnih in verskih vprašanjih, ko pa je pod vprašajem ljubezen, nesoglasja izginejo.

Partnerja, ki spita s hrbti obrnjena drug od drugega, sta bodisi praktična in za spanje potrebujeta veliko prostora bodisi čustveno zelo oddaljena in nezadovoljna s svojo zvezo. Dunkell pravi, da pari ob začetku zveze spijo v položaju žlice ali se med spanjem objemajo. To naj bi bil najpogostejši položaj v prvih treh do petih letih skupnega življenja.