"Tudi pari, ki nimajo otrok, so z leti v zakonu manj srečni kot prej,“ pravi Scott Stanley, profesor psihologije na Univerzi v Denverju, ki je vodil raziskavo. „Otroci zmanjšanje zadovoljstva le še pospešijo, sploh neposredno po rojstvu otroka,“ je povedal.

Neka druga raziskava iz leta 2006, v kateri je sodelovalo 13.000 oseb, je pokazala, da so starši bolj depresivni kot pari, ki nimajo otrok. Znanstveniki menijo, da se je težava pojavila šele pred časom, saj so si starši v preteklosti bolj pomagali in sodelovali pri vzgoji.

Pari, ki živijo skupaj že pred poroko, imajo po rojstvu otroka še več težav kot tisti, ki so pred poroko živeli ločeno, več težav pa imajo tudi tisti, katerih starši so se pogosto prepirali ali se ločili, je še pokazala raziskava. Nekateri drugi pari – predvsem tisti, ki so poročeni dalj časa ali pa imajo višje prihodke – medtem trdijo, da se je po rojstvu otrok njihov zakon še bolj utrdil.

„Otroci ne uničijo vsega,“ je poudaril Stanley. „Poznamo različne vrste zadovoljstva v življenju. Medtem ko se zadovoljstvo v zakonu po rojstvu otroka zmanjša, pari občutijo povsem novo dimenzijo zadovoljstva, ki temelji na družini,“ pravi. „Ta vrsta zadovoljstva je lahko zelo mogočna in pozitivna, vendar se v naši raziskavi nismo osredotočili nanjo“.