Kot je ocenil direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Remškar, sta organizaciji "tako na nasprotnih bregovih", da do združitve ne pride, "in to je žal katastrofa za stroko".

Ministrstvo je po njegovih besedah razpis za podelitev pooblastila za izvajanje določenih nalog izvedlo junija 2005, v njem pa je bilo med pogoji navedeno tudi 60 odstotkov članstva. "Žal smo pa to ugotovili naknadno", saj je bila opredelitev, kdo je v kakšnem primeru član fizioterapevtske zbornice ali društva "izjemno slabo definirana", možno pa je bilo, da so bili ljudje člani v obeh, pojasnjuje Remškar.

Po njegovem mnenju je bil to "eden od osnovnih kamnov spotike in nadaljevanja sporov".

Za preverjanje podpisov je bilo prepozno

Tedanji minister se je takrat odločil, da podeli pooblastilo fizioterapevtski zbornici "tudi iz razloga, ker je društvo fizioterapevtov navajalo pozneje ugotovljene neresnične podatke, za kar so se tudi opravičili", pojasnjuje Remškar. Kot je dejal, je prišlo v nadaljevanju "do protesta fizioterapevtskega društva z obrazložitvijo, da imajo oni večino članstva", pri tem pa so priložili tudi podpise, a je bilo za njihovo preverjanje že prepozno, ker se je rok za preverjanje skladno z razpisom že iztekel.

Po Remškarjevih besedah tudi sicer podpisi niso bili overjeni pri notarju, prav tako pa jih ni bilo dovolj, da bi zadostili pogojem 60 odstotkov članstva. Kot je pojasnil, se je društvo pritožilo, vendar je upravno sodišče njihove pritožbe dvakrat zavrnilo. Če je hotel ravnati legalno, je minister torej moral stvar speljati do konca, "ne glede na to, da je pravzaprav obstajal potencialen sum, da je dejansko število fizioterapevtov, ki so člani zbornice, vprašljivo", zatrjuje Remškar.

Sodba iz leta 2007 je med drugim določila, da mora ministrstvo za zdravje izdati nov akt v 30 dneh, a na ministrstvu, tako Remškar, tega akta takrat niso sprejeli, ker so "želeli stvar rešiti z dogovorom med društvom in zbornico".

Pooblastilo je bilo izdano 1. 9. 2005, zaradi pritožbe društva je bilo zadržano, po odločitvi sodišča je bilo treba pravilnike še uskladiti, lani pa so bili podpisani "in s tem je zbornica tudi teoretično in praktično dobila pooblastila, da izvaja svoje delo", pojasnjuje Remškar. Po pogodbi, ki jo je z ministrstvom podpisala 20. januarja letos, dobi zbornica fizioterapevtov za letošnje leto 16.691,70 evrov.

Preko upravnega nadzora do ustreznih podatkov

Kot je poudaril, je ministrstvo svoje pooblastilo dalo in zdaj števila članstva ne more preverjati, bodo pa "brez dvoma lahko opravili upravni nadzor in preko tega seveda prišli tudi do ustreznih podatkov". Če bo ta upravni nadzor pokazal kakršnekoli nepravilnosti, "je jasno, kaj sledi", napoveduje Remškar. Sicer pa še ne ve, kdaj bodo ta nadzor opravili.

Društvo fizioterapevtov Slovenije - strokovno združenje je danes opozorilo, da je eden od pogojev za podeljevanje javnih pooblastil reprezentativnost, ki pa je zbornica ne dosega, saj ima le od 15- do 20-odstotno vključenost aktivnih fizioterapevtov, ki so zaposleni v zdravstvu.

Omenjeno društvo pa po besedah njegove predsednice Vande Zajc izpolnjuje vse zakonske pogoje za izvajanje javnih pooblastil za področje fizioterapije, zato od vlade in ministrstva za zdravje pričakuje, da podeli izvajanja javnih pooblastil društvu in tako omogoči nemoten razvoj stroke, zbornici pa že podeljeno javno pooblastilo odvzame. Kot je tudi opozoril Zajčeva, ministrstvo za zdravje ni opravilo temeljnega pregleda članstva v obeh organizacijah, kar pa bi po njenih besedah moralo.