V Washingtonu so po uradnih podatkih okuženi trije odstotki prebivalstva, starejši od 12 let, vendar pa strokovnjaki menijo, da je številka bližje petim odstotkom. Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek še opozorilo, da je odstotek presežen v skoraj vseh kategorijah prebivalstva, čeprav je dejstvo, da je bolezen najbolj razširjena med temnopoltimi. Kar 76 odstotkov zabeleženih primerov okužbe z virusom HIV je namreč pri temnopoltih prebivalcih ameriške prestolnice. Od leta 2006 je število okužb v Washingtonu naraslo za 22 odstotkov.

Med temnopoltimi moškimi, ki prebivajo v prestolnici, jih je z virusom HIV okuženih 6,5 odstotka, sledijo moški latinskoameriškega izvora s tremi odstotki, pred belimi moškimi in temnopoltimi ženskami (2,6 odstotka). Med ženskami latinskoameriškega izvora jih je okuženih 0,7 odstotka, med belkami pa 0,2 odstotka. Največ okužb je v starostni kategoriji od 40 do 49 leta (7,2 odstotka), med prebivalci Washingtona, starimi od 20 do 29 let, pa 1,1 odstotka. Letošnje poročilo ne obravnava posebej ogroženih skupin.

Objavili so tudi poročilo na podlagi ankete med 750 ljudmi o spolnem obnašanju heteroseksualcev, ki ugotavlja, da jih je kar pet odstotkov okuženih z virusom HIV ali pa imajo aids, pri čemer 70 odstotkov udeležencev ankete ni uporabljalo kondomov pri spolnih odnosih. Župan mesta Adrian Fenty je sporočil, da se mesto proti bolezni bori na tri načine - s promocijo, preventivo in zaščito. Povečali so število testiranj, razdeljevanje kondomov, igel in skrb za okužene.