Znanstveniki iz Univerze v Indiani so objavili, da gensko modificirana "Bt koruza" (= "western Corn Belt"), ki se jemnožično uporablja, lahko resno ogrozi vodne ekosisteme. Cvetni prah in drugi deli GS koruze vsebujejo strupe, ki se spirajo v potoke in v podtalnico ob in pod koruznimi polji. Opravili so tudi aboratorijske meritve in ugotovili, da uporaba stranskih proizvodov "Bt koruze" poveča smrtnost in upad v populacijah pri vodnih žuželkah mladoletnicah (Trichoptera). Ličinke mladoletnic so pomemben člen v prehranjevalni verigi vodnih ekosistemov, so osnovna hrana npr. za mnoge ribe in dvoživke.

Zdravi vodni ekosistemi so del našega okolja, od katerega v največji meri zavisimo oz. smo odvisni vsi. "Bt koruza" je gensko zmanipulirana tako, da ima vstavljene gene bacila Bacillus thuringiensis, ki proizvaja insekticidne strupe, ki ščitijo koruzo pred škodlljivimi vrstami žuželk, predvsem pred koruzno veščo (Ostrinia nubilalis). Množično so to koruzo začeli saditi po pridobitvi licence leta 1996, 35 % zasajene koruze v ZDA je ta GS "Bt koruza"! Pred izdajo licence je ameriška okoljska agencija za okolje preizkušala nevarnost te koruze za okolje in ugotovili so, da "ni nevarna za okolje", ker so opravili preiskus strupenosti samo na vodnih rakcih - vodnih bolhah rodu Daphnia spp.. Niso pa preiskusili strupenosti na drugih organizmih, zato pravijo znanstveniki, da je bil ta test nestrokoven in popolnoma nesmiselen. Vsaka nova tehnologija v agrikulturi mora imeti izdelan protokol za morebitne koristi in nevarnosti; v tem primeru vidik nevarnosti ni bil ustrezno izdelan!

Že kmalu po uporabi te koruze leta 1999 so se pojavile v javnosti informacije in obtožbe, da je nevarna za metulje monarhe (Danaus plexippus), vendar se je škandal na "običajen oportunistični način" nekako pometel pod preprogo. Tudi še ni znan vpliv teh bakterijskih toksinov na nekatere druge pomembne vodne organizme.