Približno 10 let se že izvaja projekt financiran od Evropske unije, pod imenom Life Ursus za reintegracijo medvedov v Alpah Trentino z naselitvijo devet medvedov, ujetih v Sloveniji.V obdobju 6 let se je dogodilo 13 kotitev s 27 mladiči. Jurka, ena od 6 medvedk je spravila na svet 5 mladičev (vir: La Republika, 29. junija 2007). Eden od novorojenih mladičev je bil tudi medved JJl, ki je, na žalost, zaradi odstrela na Bavarskem postal slaven.

Jurka je pri iskanju hrane delala veliko škodo, razdirala je čebelnjake, prevračala je smetnjake, ukradla je eno ovco in nekaj kokoši. Na ta način se je preveč približala naseljem (ob tem so včasih ta naselja samo planinske ute, s katerimi so vdrli v naravni življenjski prostor medvedke).Jurka in drugi medvedje se do ljudi niso nikoli obnašali agresivno ali jih nevarno ogrožali.

Medvedje so posebej zaščitena vrsta živali po členu zakona št. 157 / 1992, ki se jih ne sme loviti in držati v ujetništvu.

Spričo teh dejstev je treba ugotoviti, da ima projekt Life Ursus veliko pomanjkljivosti:

Področje je prepolno človeških aktivnosti (smučarske steze, pohodniške poti, ute ali vile na veliki višini, planinski športi za masovni turizem).

Večina prebivalstva ni več, tako kot včasih, pripravljena na sobivanje s temi živalmi.

Prebivalstvo ni bilo dovolj predpripravljeno za sodelovanje v tem projektu, to dokazujejo dejstva. Naravno je, da bi se priprava morala razširiti tudi na sosednje države, ki jih medvedje na svojih potovanjih lahko dosežejo (kot se je to zgodilo v primeru medveda JJI ).

Pokazalo se je, da s tem projektom niso uspeli zaščititi pravic živali.

Glede na ta projekt, zahtevamo ustanovitev eksterne komisije, ki bo sposobna proučiti situacijo, v kateri bodo prisotna tudi društva za zaščito živali. Komisija bi se naj ukvarjala z naslednjimi vprašanji:

Je projekt Life Ursus sploh še mogoče izpeljati?

Če da, kako naj se izvaja? Kako se naj uredi življenjski prostor za medvede, da jih ne bodo motili ljudje?

Kako naj se prebivalstvo pripravi do tega, da bo pripravljeno na sobivanje z medvedi?

Kaj se bo zgodilo, ko bo število medvedov doseglo vsoto 50, kot jih predvideva projekt Life Ursus ?

Kakšna uravnilovka se bo uporabljala, da rojstva ne bodo presegla te meje ? (Se bo človek spet pooblastil, da poseže vmes s puško?).

Če ne bo mogoče uresničiti tega projekta, kaj se bo zgodilo s sedaj tam živečimi medvedi?

Po našem mnenju ni tam nobenih »problematičnih medvedov», ampak samo od človeka ustvarjeni problemi, ki jih lahko reši samo on sam, ampak ne na škodo živali, njihove svobode in integritete.

Razen tega zahtevamo, da medvedko Jurko takoj izpustite na svobodo z odgovarjajočo previdnostjo in ukrepi nadzora.

Ni sprejemljivo, da se živali, ki je pod naravno zaščito, vzame svoboda, tudi ne iz razloga, ki je naveden v nekem komunikeju Life Ursusa, da se dovoli ujetje medveda, če preti nevarnost propada celotnega projekta.

Civilizirana družba si ne more dovoliti, da se žival, navajeno živeti na svobodi, zapre v kletko, ko le ta ni zagrešila nič drugega, kot biti medved in se kot medved obnašati.

Pomembno je takojšnje ukrepanje, da Jurka ne pride v nevarnost, da bi postala psihično in fizično nepopravljivo prizadeta, kajti ograda v kateri se sedaj nahaja, je celo za v ujetništvu rojenega medveda neprimerna (30 x 50 m, komaj malo več kot kletka).