„Tudi, ko sem nehal hoditi v šolo, sem na mobilni telefon vseskozi dobival sporočila z grožnjami,“ pravi 19-letni Makoto, ki je zaradi nadlegovanja zbolel za anoreksijo iz svojega stanovanja pa se ni prikazal skoraj pol leta.

Njegovi sošolci so na spletu objavljali Makotove slike skupaj z žaljivimi pripisi, na njegov telefon pa so mu ob vseh mogočih urah pošiljali sporočila, v katerih so mu sporočali, naj „že enkrat crkne.“

„Če ti ljudje govorijo, da nisi vreden, da živiš, začneš čez čas tudi sam razmišljati na tak način,“ pravi Makoto, ki je danes zaposlen v frizerskem salonu.

Nadlegovanje med vrstniki je s tehnologijo doseglo nov nivo

Nadlegovanje med vrstniki v šolah je na Japonskem, podobno kot v drugih državah, prisotno že dolgo, v zadnjih letih pa se je s pomočjo novih tehnologij preselilo tudi v domove in prosti čas. Deset odstotkov vseh japonskih učencev je v nedavni raziskavi priznalo, da so jih vrstniki nadlegovali prek elektronske pošte, mobilnih telefonov in objav na spletu.

Spletno nadlegovanje postaja globalen trend, še posebej pa je prisotno prav na Japonskem, kjer je izogibanje neposrednim osebnim stikom družbena norma. Strokovnjaki , da je spletno nadlegovanje še posebej težko preprečevati, saj ga starši in učitelji zaradi pomanjkanja tehničnega znanja in spletne anonimnosti ne prepoznajo, obenem pa ga je težje zaznati kot na primer neposredno fizično nasilje.