„Že dolgo so prisotne napetosti glede prihodnje regulacije svetovnega spleta in tega kdo bo internet sploh nadzoroval,“ je na konferenci o internetu v Londonu izjavil vodja Internet Governance Foruma, Nitin Desai. „Že čez kakšnih pet let bo v Aziji veliko več uporabnikov interneta, kot na primer v Evropi in Severni Ameriki,“ je prepričan.“Večina spletnih strani ne bo več v angleščini, temveč v kitajščini.“.

Kitajska ni zadovoljna z razvojem interneta

Internet v veliki meri oblikujejo predvsem korporacije in organizacije, katerih cilj je dobiček, in ne vlade in državne institucije. Kitajska vlada je že večkrat izrazila nezadovoljstvo nad dejstvom, da morajo kitajski spletni uporabniki internetne naslove še vedno vtipkati v latinici, čeprav večina Kitajcev latinice sploh ne obvlada.

Svetovni splet se bo najverjetneje razdrobil

„Slej ali prej bodo Kitajci zahtevali internetne naslove v kitajskih znakih, in če tega ne bodo dobili, bodo osnovali svojo avtonomno mrežo,“ pravi Desai. „Medmrežju se bo gotovo zgodila balkanizacija,“ pri čemer vodja IGF-ja misli na razdrobitev enega omrežja na več manjših.

IGF je posvetovalno telo

Tudi zato so ZN osnovali IGF, ki ni odločevalsko ampak predvsem posvetovalno telo, kjer naj bi se predvsem razpravljalo o pasteh, ki jih spletu prinaša prihodnost.