"Na regionalni konferenci radijskih komunikacij v Ženevi je bil sprejet načrt digitalnih frekvenc, ki se bodo uporabljale za digitalno televizijo in radio. Na tej konferenci je bil sprejet tudi načrt analognih frekvenc, ki bodo veljavne do konca prehodnega obdobja, to je do sredine leta 2015," je pojasnil Tomaž Simonič, direktor agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Draga investicija

Na Radioteleviziji Slovenija so pojasnili, da se na prehod že pripravljajo. "Predvsem je to draga naložba, ki bi nas lahko stala dve milijardi tolarjev," je pojasnil Radivoj Pavlin, sistemski vodja razvoja Radiotelevizije Slovenija. Pri njihovi hiši so že preizkusili digitalni radio (DAB), ki omogoča boljši sprejem radijskega signala, toda za zdaj je pri nas premalo sprejemnikov, da bi se tehnologija hitro uveljavila. Podobna težava je tudi pri digitalni televiziji, saj večina sprejemnikov še ni prilagojena za sprejem teh signalov, zato bi uporabniki potrebovali tako imenovani "set-top-box" vmesnik. "Tega pa bo moral nekdo plačati," je pripomnil Pavlin in tako nakazal, da letnica 2015 morda vendarle še ni zadnja. "Doslej sem jih slišal že kar nekaj," je dodal.

V Pro Plus, ki je lastnik Pop TV in Kanala A, so pojasnili, da razmišljajo o oddajanju programskih vsebin tako za mobilne sprejemnike (DVB-H) kot za televizijske sprejemnike (DVB-T), tudi v visoki ločljivosti (HDTV). "Ko bodo na razpolago ustrezne frekvence, pa se bomo še pred letom 2012 vključili v digitalno oddajanje," je pojasnila Daša Rankel iz Pro Plusa.

Kdaj bodo podelili prve digitalne frekvence pri nas, še ni znano. "Agencija si želi, da bi razpis objavila čim prej, vendar je pred njim treba sprejeti splošni akt, usklajen z novelo zakona o medijih, kar bo v primeru digitalne radiodifuzije zahteven projekt," je povedal Simonič.