Vozila bodo vpoklicali, ker obstaja možnost, da stikalo postane trše in se ne vrača v prvotni položaj, v skrajnem primeru pa lahko pride do tega, da električni pomik stekla ni več možen, so zapisali.

V izogib morebitnim nevšečnostim bodo v prihodnjih mesecih lastnike vozil pozvali na preventivni pregled in, če bo potrebno, stikalo namastili s posebnim mazilom. Če bi se lastnik sam lotil popravila z neprimerno mastjo, bi lahko prišlo do pregrevanja in deformacije stikala, opozarjajo.

Toyota je danes objavila, da bo zaradi omenjenih težav po svetu vpoklicala 7,43 milijona vozil, od tega okoli 2,5 milijona v ZDA, po 1,4 milijona pa v Evropi in na Kitajskem.

Največ vpoklicov v ZDA

Toyota bo največ vozil vpoklicala v ZDA, 2,47 milijona, v Evropi in na Kitajskem skupno 2,8 milijona, ostale pa drugod po svetu, med drugim na Japonskem, v Kanadi, Avstraliji in na Bližnjem vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Severni Ameriki bodo po poročanju AP vpoklicali modele Yaris, Corolla, Matrix, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia ter Scion xB in xD. Na Japonskem gre za modele Vitz, Belta, Ractis, Ist, Auris in Corolla Lumimon, v Evropi pa Yaris, Corolla, Auris, Camry in RAV4.

Toyota je imela v minulih letih precejšnje težave z vpoklici. Med drugim leta 2010, ko je morala zaradi različnih razlogov vpoklicati več kot deset milijonov vozil, od tega osem milijonov zaradi zaradi zatikanja pedala za plin in drsečih predpražnikov, poldrugi milijon vozil pa zaradi težav z zavorno tekočino, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.