Audi je v letošnjem prvem četrtletju prodal za 12,4 milijarde evrov vozil, kar je 18 odstotkov več kot pred letom dni, so danes sporočili iz avtomobilskega proizvajalca s sedežem v Ingolstadtu. Pri tem se je Audi soočal s težavnim položajem na posameznih zahodnoevropskih trgih zaradi dolžniške krize.

Med januarjem in marcem je Audi prodal 346.137 vozil, kar je 33.605 več kot pred letom dni. Največ so po audijih povpraševali na Kitajskem, kjer se je prodaja v prvem četrtletju povečala za dve petini na 90.063 vozil. V ZDA je Audi povečal prodajo za 16 odstotkov na 29.470 avtomobilov.

Audijev dobiček iz poslovanja se je med letošnjim januarjem in marcem povečal z 1,1 na 1,4 milijarde evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. To pomeni, da Audi ustvari skoraj polovico dobička iz poslovanja celotnega koncerna Volkswagen, ki je četrtletne rezultate objavil že prejšnji teden.

Letos namerava nemški proizvajalec na trg poslati 18 modelov avtomobilov. Hibrid A6, A1 sportback in predelane modele razreda A4 je že mogoče kupiti, poleti naj bi na salonu v Ženevi predstavili še novega audija A3.

Ob tako dobrih rezultatih vlagatelji zdaj nestrpno čakajo še rezultate največjega nemškega proizvajalca avtomobilov zgornjega razreda - BMW. Objavil jih bo v četrtek.

BMW za letos napoveduje, da bo še presegel rekordne rezultate iz leta 2011 ter obranil vodilni položaj v boju treh velikih nemških proizvajalcev. Analitiki menijo, da bo Damlerju leta 2013 uspelo prehiteti Audi in zasesti drugo mesto.