Fordova nova tovarna bo letno lahko proizvedla 240.000 avtomobilov in 270.000 motorjev. Zgrajena naj bi bila leta 2014, v njej proizvedeni avtomobili pa bodo namenjeni tako indijskemu trgu kot tudi za izvoz, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

"Trdno smo odločeni občutno povečati proizvodnjo in agresivno širiti naše poslovanje v Indiji," je ob začetku gradnje poudaril direktor družbe Ford India Michael Boneham.

V Indiji se sicer v zadnjih mesecih rast prodaje avtomobilov občutno upočasnjuje. V fiskalnem letu, ki se bo zaključilo s koncem marca, se je zaenkrat število prodanih avtomobilov povečalo za 0,3 odstotka, potem ko je bila rast v letu poprej 29,5-odstotna.

Prodaja avtomobilov se zaustavlja v luči počasnejše gospodarske rasti. Ob tem indijska centralna banka z namenom krotitve inflacije vztraja pri visokih obrestnih merah. Indijsko gospodarstvo naj bi se v iztekajočem se fiskalnem letu po navedbah vlade okrepilo za 6,9 odstotka, kar je manj kot 8,4 odstotka v letu poprej.

Ford kljub vsemu načrtuje, da bo do leta 2015 v Indiji predstavil osem novih modelov avtomobilov. Pri tem se opira na napovedi analitikov, da se bo rast prodaje avtomobilov v Indiji kmalu znova okrepila, se v prihodnjih osmih letih več kot podvojila in leta 2019 dosegla 6,2 milijona prodanih vozil.