Omenjene finaliste so v prvem krogu glasovanja izbrali bralci in poslušalci osmih medijev - Avto Foto Marketa, Avto magazina, Dela in Slovenskih novic, Dnevnika in Nedeljskega Dnevnika, Motorevije, Siola, Vala 202 in Večera. O končnem zmagovalcu bodo odločali novinarski predstavniki sodelujočih medijev. Pet finalistov si je za finale že prislužilo točke, kot velevajo pravila, jih prvi dobi šest, naslednji pa po štiri, tri, dve in eno. Na tak način bodo glasovali tudi predstavniki medijev.

V prvem krogu glasovanja je bilo oddanih 56.920 glasovnic, med 21 kandidati pa je največ oziroma 6339 glasov pridobil audi Q3. Vendar pa mu ni uspel preskok pomembnega pogoja, ki dovoljuje sodelovanje - do 15. decembra 2011 ni bilo prodanih 50 primerkov tega avtomobila. Zato se ni uvrstil v finalno peterico, znotraj katere je največ, 5942 glasov prejel audi A6. S tem si je za boj v finalu v skladu z omenjenimi pravili prislužil šest točk.

Ford C-max, ki bi po zbranih glasovi sicer tudi lahko sodeloval, pa je mesto prepustil drugemu te znamke - focusu. Od vsake znamke je namreč lahko v finalu le en model avtomobila - tisti, ki dobi več točk bralcev in poslušalcev. V okviru finalnega izbora se opravi tudi nagradno žrebanje med vsemi prispelimi glasovnicami. Pri tem ni pomembno, za kateri avto je glasovalec glasoval, pomembno je le, da je pravilno odgovoril na vprašanje na glasovnici. Prva nagrada, ki jo bo dobil eden izmed glasovalcev, je osebni avto škoda fabia.

Lani si je naziv avta leta priboril volkswagen passat, pred njim pa volkswagen polo, volkswagen golf, audi A4/A5, opel corsa itn. Več informacij najdete tukaj.