V pokrajini Helmand se je Brown ustavil na poti v Peking, kjer upa, da se bo svetil v siju rekordnega števila britanskih odličij na olimpijskih igrah. Pred odhodom iz Londona, kjer ni kazal znamenj običajnega popočitniške žalosti, ki pesti večino navadnih smrtnikov, ampak optimizem, je tudi dejal, da ne bo reorganiziral vlade, ker je "zadovoljen s svojo ekipo", in zanikal spor z zunanjim ministrom Davidom Milibandom, s katerim naj bi med počitnicami tesno sodelovala. Reorganizacija vlade (kaznovanje ministrov, ki ga niso javno podpirali, vključno Milibanda, ki naj bi začel naskok na Downing street 10), je bila najbolj vroče tema med Brownovimi počitnicami.

Besede, besede, besede…

Opazno spočit in morda kakšen kilogram vitkejši - med počitnicami se je znojil z zahtevno fitnes inštruktorico - je napovedal, da se bo vlada septembra spoprijela z vsemi skrbmi, ki jih imajo Otočani, od posojilne krize in naraščanja cen energije do splošne draginje. Kako bo to naredila? Tega spet ni povedal. Raziskave javnega mnenja vladajočim laburistom napovedujejo vse drugo kot zmago na naslednjih volitvah, ki jih mora premier razpisati do maja 2010. V najnovejši raziskavi inštituta Ipson/Mori imajo konservativci Davida Camerona 24 odstotkov prednosti pred laburisti, kar je rekordna razlika v priljubljenosti med laburisti in konservativci od leta 1977, ko je ta inštitut prvič raziskoval priljubljenost strank. Skoraj polovica vprašanih (48 odstotkov) je dejala, da bo volila konservativce. Samo 24 odstotkov jih pravi, da bodo volili laburiste. Več kot tri četrtine vprašanih so obenem dejale, da so nezadovoljne z vlado, 58 odstotkov, največ do zdaj, pa je presodilo, da je konservativna stranka spet "zrela za vladanje".

Britanski premier je tudi zanikal, da se je premalo ostro oglašal o krizi v Gruziji, in namignil, da bo skupina G7 Rusijo "postavila na hladno". "G7 bo nastopala kot eden, brez njih (Rusov, op. p.)," je dejal Brown, ki je optimist celo glede Afganistana, kjer je hvalil britanske "heroje". "Pripravljeni smo na vse, kar se utegne zgoditi," je dejal glede pričakovane poletne ofenzive talibanskih sil.

Zmagoviti v sedečih športih

V Peking Brown prihaja z ženo Sarah in dvema majhnima sinovoma, starima dve in štiri leta. Baje bo kitajskemu predsedniku in premierju "žugal" o človekovih pravicah. "Človekove pravice so za nas pomembne vsako leto, ne samo v olimpijskem letu," je dejal Brown. Celo rekordno število olimpijskih odličij (trenutno 39 odličij, od tega 17 zlatih, in po 11 srebrnih in bronastih uvršča Britanijo na tretje mesto, pred Rusijo in Avstralijo) ne prinaša pričakovanega veselja in je spolitizirano. Na Otoku se je vnela velika razprava o tem, zakaj tako veliko odličij osvajajo športniki, ki so hodili v zasebne šole, v katerih imajo boljše možnosti za šport in več športa. Užaljeni Avstralci jezne britanske razprave podpihujejo s trditvami, da Britanci osvajajo odličja v bogataških športih, v katerih "sedijo na riti" (veslanje, jadranje, kolesarjenje…). Eno z drugim pomaga konservativcem kritizirati laburiste, da so s svojo enajstletno vladavino povečali socialne razlike v britanski družbi, da so krivi za večjo revščino revnih in za posebno slab položaj upokojencev. Njihov vodja Cameron se razglaša za politika, ki bo odpravil nekaj, čemur pravi nefer in strta britanska družba. Narobe svet? Nekoč so britanske konservativce razglašali za hudobno stranko privilegiranih, zdaj pa napoveduje neke vrste družbeno revolucijo. Brownov popočitniški optimizem bo zelo hitro uplahnil.