Protestniki so včeraj na ulicah zažigali gume in blokirali ceste, vojska pa je bila v nenehni pripravljenosti. Premier Najib Mikati je predsedniku Michaelu Suleimanu včeraj sicer ponudil svoj odstop, a ga je ta prosil, naj na položaju ostane še nekaj časa, saj bi državi sicer grozile nemirne razmere.

"Mikati, izgini!"

A protestniki s tem niso zadovoljni. Jezni Libanonci, ki žalujejo za Hasanom, so danes podrli varnostno ograjo okoli sedeža vlade v Bejrutu, policija pa je vanje že razpršila solzivec. "Mikati, izgini!“ se slišijo kriki in pozivi k odstopu na stotine žalujočih, ki so se vračali s Hasanovega pogreba.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da v neposredni bližini stavbe trenutno poteka močno streljanje. Predstavnik oblasti je potrdil, da so varnostne sile v zrak ustrelile nekaj opozorilnih strelov, priče pa povedale, da sta se onesvestila vsaj dva protestnika, najverjetnejši vzrok pa je solzivec.

Večina krivi sirski režim in Asada

Iz jezne množice pa so se slišali tudi kriki proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki ga mnogi obtožujejo, da ravno on stoji za ubojem Hasana. Vodja libanonske obveščevalne službe naj bi namreč po mnenju mnogih postal žrtev napada predvsem zaradi vodenja preiskave, v okviru katere so poleti aretirali nekdanjega ministra za informiranje Michela Samaho. Ta je veljal za enega najtesnejših zaveznikov al Asada v Libanonu in je obtožen načrtovanja napadov in ubojev s ciljem sprožiti sektaško nasilje v Libanonu.

Libanonska koalicija se te dni trudi, da bi z opozicijo odprla pogovore, a so ti nepotrebni, če vlada zaradi smrti al Hassana ne odstopi, so sporočili iz opozicije. "Dokler vlada ne odstopi, si nimamo kaj za povedati. Nobenih pogovorov ne bo o razliti krvi naših mučenikov," je bil pred množico tisočih žalujočih jasen nekdanji premier Fouad al Siniora.

Samo še več žrtev bo ...

Libanonska opozicija je ob tem izrazila zaskrbljenost, da petkov napad pomeni začetek novega vala usmrtitev protisirskih politikov in vodij varnostnih sil v Libanonu. "Brez dvoma bo v prihodnje še več žrtev," je dejal Hasanov bližnji sodelavec, major Sharaf Rifi.

Na Hasanovem pogrebu se je danes zbralo na tisoče Libijcev, ki so obljubili maščevanje, sirski vladi pa napovedali vojno. "Gre za odprto bitko med svobodnim libanonskim ljudstvom in tujo državo, ki ogroža njegovo suverenost in enotnost," je poudaril krščanski politik Sami Gemayel.

Hasan in še sedem drugih ljudi je izgubilo življenje v petkovi eksploziji bombe v Bejrutu. V napadu je bilo ob tem ranjenih več kot 80 ljudi, nastala je tudi velika gmotna škoda.