Castro se že od marca ni pojavil v javnosti, tudi tokrat pa je izdal le pisno sporočilo. 86-letnik se je zadnjič v javnosti pojavil, ko je sprejel papeža Benedikta XVI, ki je bil na uradnem obisku na Kubi. Njegove pogoste in redne kolumne so prenehale izhajati junija, pravo paniko med prebivalci pa je izzvala šele tišina, ko je bil pred kratkim kot predsednik Venezuele ponovno izvoljen njegov dolgoletni in tesni prijatelj ter politični zavezniki Hugo Chavez. Govorice so se hitro razširile, sprožila pa so se tudi ugibanja ali ni Castro morda zopet bolan ali celo mrtev.

''El comandante je dobro, še vedno se drži svoje dnevne rutine, bere in telovadi,'' je javni televiziji povedal eden od njegovih sinov, Alex Castro. Kljub temu pa so spletna omrežja preplavila sporočila, ki so Castra malodane postavila z eno nogo v grob.

Castrove zdravstvene težave so se začele leta 2006 po slabo opravljeni operaciji, ki jo prestal zaradi še vedno neznane črevesne oziroma trebušne bolezni in po kateri si ni nikoli več popolnoma opomogel. Dve leti kasneje ga je tudi uradno na njegovem mestu vodilnega moža države nasledil njegov brat Raul Castro.
V svojem sporočilu je Castro čestital tudi doktorjem, ki so uspešno končali študij medicine na kubanskem medicinskem inštitutu ob petdeseti obletnici njegovega obstoja. V sporočilo je omenil tudi 50. obletnico kubanske krize in eksodusa zdravnikov iz Kube po revoluciji leta 1959.

Kuba je v torek najavila tudi umik nekaterih omejitev potovanja za Kubance v tujino.