Prav tako bo poslej Kubancem omogočeno, da v tujini lahko ostanejo do 24 mesecev. Doslej so lahko ob izpolnitvi vseh pogojev bivali do 11 mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če so Kubanci doslej želeli potovati v tujino legalno, so potrebovali najprej pisno vabilo iz tujine, na podlagi katerega so dobili dovoljenje za izhod, ki je veljalo 30 dni. To dovoljenje je bilo mogoče podaljšati še desetkrat, potem so se morali vrniti na Kubo ali pa so to pravico izgubili za vselej.

Stroge omejitve potovanja v tujino so bile na Kubi v veljavi več kot pol stoletja. Tako naj bi preprečili "odliv možganov" iz države, predvsem zdravnikov, inženirjev in ostalih.

Vendar to ni preprečilo več tisoč Kubancem, da ne bi ilegalno emigrirali in se odpravili na tvegano pot proti ZDA, pogosto tudi v preslabih plovilih čez morje. Mnogi so pri teh poskusih tudi umrli.

Washington sicer Kubancem že vse od leta 1966 avtomatično podeljujejo pravico do azila v ZDA, če dosežejo ameriške obale.

Uradna Havana opozarja, da se bo še vedno branila pred "vmešavanjem in subverzijo ameriške vlade in njenih zaveznikov". Zato bodo v veljavi ostali ukrepi, ki naj bi "ohranili človeški kapital, ki ga je ustvarila revolucija", so sporočili z zunanjega ministrstva. Kako naj bi to dosegli, zaenkrat niso pojasnili, navaja AFP.

Kubanska opozicija se je na namero oblasti za odpravo prepovedi potovanja za prebivalce odzvala skeptično. "Treba bo počakati in prebrati drobni tisk. Že sedaj je govora o omejitvah, kar je nesprejemljivo," je opozoril Elizardo Sanchez, ki vodi kubansko komisijo za človekove pravice in narodno spravo. Kot je opozoril, bodo z nekaterimi ljudmi ravnali, kot "da bi bili last totalitarne države", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Berta Soler, ki je na čelu oporečniške skupine Damas de Blanco (Gospe v belem), pa je opozorila na to, da bodo oblasti dejansko samovoljno odločale, kdo bo bo lahko potoval in kdo ne.

So pa namero kubanskih oblasti pozdravile ZDA. Po navedbah tiskovne predstavnice State Departmenta Victorie Nuland je ta korak v skladu s splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Ta zagotavlja, da ima vsakdo pravico zapustiti katerokoli državo, vključno z lastno, in se tudi vrniti, poroča AFP.