Zaradi izrednega stanja, ki je sledilo streljanju na predsednika, se je slednji sam oglasil in prek državne televizije sporočil, da je z njim vse v redu. "Rad bi pomiril državljane," je dejal Aziz. "Rad bi poudaril, da je moja poškodba posledica nesreče."

Viri so dejali, da so "živčni" vojaki na pregledni točki Abdela Aziza, ki se z izleta v puščavo vračal v predstolnico Mavretanije, zamenjali za "grožnjo varnosti" in ga ustrelili v trebuh. "Varnostne sile so bile v preteklih šestih dneh v največji pripravljenosti, zato sta živčnost in zaskrbljenost, da se bo kaj zgodilo, povsem razumljiva. Dogodek je bil nesreča," so oblasti poudarile v odgovoru za tuje medije.

Streljanje na predsednika je bil šok predvsem zaradi napetih odnosov s severno sosedo, Malijem, kjer ima Al Kaida pod nadzorom velik del države. V Mavretanijo je iz Malija prebegnilo že okoli 100 tisoč beguncev, kar je državo, v kateri prebiva 3,5 milijona ljudi v še večjo stisko zaradi primanjkovanja hrane.

Abdel Aziz, nekdanji visoki oficir v vojski, se je na oblast v tej puščavski severnoafriški državi zavihtel po vojaškem udaru leta 2008. Leto dni kasneje je zmagal na predsedniških volitvah in uradno postal predsednik države.