Sirija je opolnoči zaprla zračni prostor za vsa turška potniška letala. Gre za povračilni ukrep Damaska, potem ko so turški vojaški lovci v sredo k pristanku v Ankari prisilili sirsko potniško letalo, ker naj bi prevažalo vojaško opremo in strelivo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turški vojaški letali sta potniško letalo, ki je bilo na poti iz Moskve v Damask, zaradi sumljivega tovora v sredo prisilili k pristanku.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v četrtek izjavil, da je sirsko potniško letalo, ki ga je turška vojska v sredo prisilila k pristanku na letališču v Ankari, prevažalo vojaško opremo ruskega proizvajalca in strelivo. Erdogan je ob tem poudaril, da je bil tovor na letalu namenjen sirski vojski. Podrobnosti o naravi vojaške opreme, ki so jo našli na letalu, tako turški premier ni razkril.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v petek v prvem odzivu na turške očitke zatrdil, da je letalo prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar je bil zakonit tovor v skladu z mednarodnim pravom. Obenem je dejal, da bi lahko opremo uporabljali tako v civilne kot tudi vojaške namene.