Po navedbah opozicijskih aktivistov je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada napotil okrepitve v to strateško mesto na severu države, ki so ga v torek zavzeli uporniki. Prebivalci Homsa ob vse hujših napadih prosijo za nujno humanitarno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načelnik generalštaba turške vojske je medtem danes obiskal obmejni kraj Akcakale, kjer je bilo minuli teden v sirskem obstreljevanju ubitih pet civilistov. "Odgovorili smo (na sirsko obstreljevanje) in če se bo nadaljevalo, bomo odgovorili odločneje," je dejal Özel, ki je pregledal turške enote ob močno utrjeni meji s Sirijo.

New York Times je medtem danes poročal, da so ZDA v Jordanijo napotile okoli 150 vojakov, ki bodo pomagali nadzorovati reko beguncev iz Sirije, pripravljeni pa so tudi na posredovanje, če bi sirski režim izgubil nadzor nad kemičnim orožjem.

"Delovna skupina" je nameščena v vojašnici jordanske vojske severno od prestolnice Aman in okoli 50 kilometrov od sirske meje, je za omenjeni časnik povedal neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva.

ZDA in njihove zaveznice želijo preprečiti, da bi zaloge kemičnega orožja v primeru padca sirskega režima prišle v roke islamskim skrajnežem ali ostankom režima, ki bi bili pripravljeni na vse, poroča AFP.

Turško letalstvo prisililo sirsko potniško letalo k pristanku

Turški vojaški lovci so danes prisilili sirsko potniško letalo k pristanku v Ankari, poroča turška televizija NTV. Šlo naj bi za letalo s 35 potniki na krovu, ki je bilo na poti iz Moskve v Damask, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sirsko potniško letalo je prestreglo več turških bojnih letal tipa F-16. Letalo naj bi prisilili k pristanku zaradi domnev, da naj bi tovorilo orožje.

Zaenkrat še ni poročil, ali so bile domneve pravilne. Rusija je sicer najpomembnejša podpornica režima sirskega predsednika Bašarja al Asada in ga tudi oskrbuje z orožjem. Turčija pa na drugi strani vse bolj odločno podpira sirske upornike.

V zadnjih dneh je prišlo tudi do večkratnega obstreljevanja med turškimi in sirskimi silami na meji med obema državama, turški parlament pa je po incidentu, ko je v obstreljevanju turškega ozemlja umrlo pet ljudi, odobril celo vojaški poseg na sirskem ozemlju.