Glavni del rednega letnega sedanja IMF in Svetovne banke bo potekal v soboto, 13. oktobra, ko bo zasedal Mednarodni denarni in finančni odbor IMF (IMFC) ter Razvojni odbor IMF in Svetovne banke. Pred tem pa bo potekalo veliko srečanj, zasedanj in konferenc ob robu, kot so srečanja ministrov in guvernerjev skupin G7, G20, G77 in drugih.

Lagarde: Rast svetovnega gospodarstva se upočasnjuje

IMF bo v torek objavil poročilo o svetovnih gospodarskih obetih (World Economic Outlook), naslednji dan pa bo objavljeno poročilo o svetovni finančni stabilnosti. Izvršna direktorica IMF Christine Lagarde je pretekli teden v pogovoru za ameriško televizijo CBS dejala, da se rast svetovnega gospodarstva upočasnjuje zaradi negotovosti glede dolžniške krize območja evra in fiskalnega prepada v ZDA.

V ospredju pozornosti svetovnih finančnikov bodo vsekakor nadaljevanje dolžniške krize v Evropi, upočasnjevanje rasti v Aziji in tako imenovani fiskalni prepad, ki grozi ZDA na začetku prihodnjega leta z avtomatičnim povišanjem davkov in avtomatično uvedbo varčevalnih ukrepov, če kongres in Bela hiša pred iztekom leta ne dosežeta dogovora, s katerim bi se temu izognili.

V senci zasedanja IMF tudi mejni spor v Vzhodnokitajskem morju

Zaradi mejnega spora med Japonsko, Kitajsko in Južno Korejo je nekaj velikih kitajskih bank odpovedalo udeležbo na zasedanju IMF in Svetovne banke, čeprav kitajski finančni minister Xie Xuren in guverner narodne banke Kitajske Zhou Xiaochuan prideta. Guverner bo v nedeljo zasedanja sklenil s predavanjem.

Na srečanjih v okvirju Svetovne banke naj bi govorili med drugim o reformnih napovedih svojega novega predsednika. Američan Kim Jim Yong, ki je na položaju od julija lani, želi povečati učinkovitost banke v boju proti svetovni revščini.

Yong bi se osredotočil na doseganje rezultatov z razvojnimi posojili

Yong meni, da se bo potrebno bolj osredotočiti na doseganje rezultatov z razvojnimi posojili, ne pa toliko na sprejemanje odločitev glede tega komu in koliko denarja bodo dali. Več podrobnosti glede reform naj bi bilo znanih šele na spomladanskem zasedanju obeh finančnih ustanov prihodnje leto v Washingtonu.

Zaradi krize razvitih držav trenutno ni velike želje po povečevanju razvojne pomoči. V Tokiu bodo govorili tudi o podnebnih spremembah in rasti cen hrane po svetu zaradi suše v ZDA in slabega pridelka v črnomorskem bazenu.

Redna letna zasedanja IMF in Svetovne banke vsaki dve leti zapored jeseni potekajo v Washingtonu, vsako tretje leto pa se najde drug gostitelj. Tokio je zasedanje nazadnje gostil leta 1964.