"Hvala Bogu! Naj živi Venezuela!"

Volilna udeležba je bila okoli 80-odstotna, Chavezov rezultat pa je tokrat slabši kot na zadnjih volitvah leta 2006, ko je zmagal z 62 odstotki glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

57-letni Chavez je preko svojega twitterja nemudoma izrazil hvaležnost Bogu in ljudstvu za novo zmago ter navdušeno sporočil, naj živi Venezuela.

"Chavez ne laže. Chavez ne hinavi. Chavez je resnica. Chavez smo mi vsi."

Objavo Chavezove zmage so v venezuelskih mestih pospremili ognjemeti, na ulicah so se začeli zbirati njegovi privrženci. Zbrane pred predsedniško palačo v Caracasu je nekaj pred polnočjo nagovoril tudi Chavez, ki je obljubil, da bo "najboljši predsednik".

"Glas ljudstva je svet"

Skupni kandidat opozicije 40-letni pravnik Capriles je poraz že priznal in dejal: "Sprejemam in spoštujem odločitev volivcev." Dejal je, da izidu volitev ne bo oporekal, saj je "glas ljudstva svet".

V Venezuelo se po zmagi zgrinjajo čestitke z vsega sveta. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je Chaveza ob izreku čestitk pozvala, naj ponudi roko vsem delom družbe in spodbuja temeljne svoboščine. Čestitkam se pridružujejo tudi v Pekingu, v Washingtonu pa upajo, da bo v Venezueli slišati tudi glas opozicije. "V novem mandatu mora predsednik Chavez ponuditi roko vsem delom venezuelske družbe za krepitev institucij in spodbujati temeljne svoboščine," je poudarila Ashtonova.

Tudi v Pekingu so čestitali Chavezu in se zavzeli za še tesnejše odnose med državama. "V zadnjih letih sta Kitajska in Venezuela vzdrževali dobre dvostranske odnose. Pripravljeni smo še naprej sodelovati z venezuelsko stranjo za povišanje dvostranskih odnosov na novo raven," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hong Lei.

"Zgodovinsko zmagoslavje"

ZDA pa so izrazile upanje, da se bo po Chavezovi zmagi slišal tudi glas venezuelske opozicije. "Čestitamo venezuelskemu narodu za visoko udeležbo in na splošno mirno izvedbo volitev," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva za zahodno poloblo William Ostick.

Kubanski predsednik Raul Castro pa je Chavezovo ponovno izvolitev označil za "zgodovinsko zmagoslavje". "V imenu kubanske vlade in kubanskega naroda vam čestitam za to zgodovinsko zmagoslavje, ki govori o moči bolivarske revolucije in njene nedvoumne podpore v javnosti," je v čestitki zapisal Castro.